Sukkertoppen – 6. etape, 2019-20

Som det var tilfældet sidste år blev også dette års NightChamp-serie rundet af med en etape i bakkerne syd for Silkeborg, idet vi dog i år var rykket lidt sydligere end ellers, nemlig syd for Mossø til Sukkertoppen. Dermed kunne vi også lukke og slukke for den 16. sæson NightChamp, hvilket skete på en aften, hvor vi for første gang i denne sæson kunne byde på minusgrader. Godt nok oplevede vi ikke temperaturer i nærheden af det, vi blev udsat for ved det første NightChamp-løb på Sukkertoppen, 2. februar ’12, hvor løberne blev udfordret af sne og tocifrede minusgrader, men alligevel noget af en kontrast til de plusgrader, vi i øvrigt har været forvænt med i denne vinter! Sukkertoppen anno 2012 blev i øvrigt en aften, som mange af deltagerne endnu snakker om, bla. (ud over frosten) fordi NightChamp på dette tidspunkt ikke opererede med afkortede distancer i fysisk krævende terræner, så udmattelsen hos deltagerne efter løbet var til at få øje på.
I øvrigt var det tredje gang, jeg havde mulighed for at afvikle en etape på Sukkertoppen, der første gang blev åbnet for orienteringsløb i eftersommeren 2010, hvor der afvikledes DM Mellem i området, som Hedeselskabet velvilligt havde stillet til rådighed. Sukkertoppen er guf for orienteringsfolket på grund af de markante og til dels diffuse bakker, der stiller store krav til både fysik og orienteringsteknik. En af udfordringerne for en banelægger er hensyntagen til de ældste løbere, men det havde jeg forsøgt klaret ved, at disse løberes baner ikke skulle op over bakkekammen, der løber i hele skovens længderetning. De blev ligeledes forskånet for alt for meget “op og ned”, men bakkerne kunne jeg ikke lægge ned for dem.
En anden udfordring denne aften var postudsætningen, idet mit arbejde gjorde, at det var en opgave, der nødvendigvis måtte udliciteres. Her sprang en erfaren løber heldigvis til, idet Thomas Hjerrild tilbød at klare opgaven. Og med sådan en kapacitet til postudsætningen, behøvede jeg ikke frygte, at posterne ikke var placeret på rette sted. Tak til Thomas, der så til gengæld ikke selv kunne komme ud at løbe.

Lidt fra aftenens begivenheder
Forventeligt blev Sukkertoppen en stor mundfuld for mange af deltagerne. Som nævnt ovenfor blev de ældste løbere måske udfordret lige lovlig meget i bakkerne, og selv om det er erfarne løbere, der løber disse baner, er fysikken for de flestes vedkommende nok ikke, hvad den var engang. De to blå baner på hhv. 2,5 og 2,9 km lød måske ikke af meget, men alligevel var der løbere på disse baner, der var ude i mere end 1½ time. Endvidere udgik 10 af de 19 startende løbere på bane 6 – flere af dem fordi de simpelthen ikke var klar over, hvor de befandt sig…
Sukkertoppen ER en vanskelig skov; det kan der vel næppe være tvivl om. Netop derfor havde jeg i banelægningen bestræbt mig på, at undgå de værste steder i skoven (ingen poster på selve Sukkertoppen), og at alle baner forløb i et forholdsvis lille område af skoven, således at man stort set hele tiden kunne se lys fra andres pandelamper i mørket. Og jeg havde jo også som et mål i sig selv at få løberne hurtigt hjem, så jeg kunne komme op på HNIE, Himmelbjergegnens Natur- og IdrætsEfterskole, for at bistå Silas og Thor med præmieoverrækkelsen. Dette nåede jeg dog aldrig, idet den sidste løber først var i mål kort før kl. 21:30 – en halv time efter postindsamlerne var draget ud for at opfylde deres opgave. Nå, men vi fik da alle vel i mål.

En aften blottet for tekniske problemer
Selv om det var koldt at stå i mål og vente på deltagerne, og selv om IT-udstyret led i kulden, blev vinterens sidste NightChamp forskånet for større tekniske problemer. Største problem var således, at stræktidsprinteren stod af, og kun de første 5-10 løbere i mål derfor kunne få deres stræktider med hjem. Naturligvis ærgerligt, når man nu sidder en hel bilfuld løbere i samme bil på vej hjem fra løbet og egentlig havde tænkt sig at diskutere vejvalg og stræktider. Men sådan er det nogen gange, og heldigvis havde jeg ikke lovet stræktider i mål.
I øvrigt havde alle huske at cleare og starte deres brik før løbet, alle forkerte briknumre var ændret før start og alle huskede at få brikken aflæst i mål efter løbet. Lækkert for arrangøren, for det er ikke altid, det sker!
I Claudias fravær var starten overladt i trygge og erfarne hænder i skikkelse af sønnike Silas og Thor Nørskov. De er efterhånden meget erfarne udi jobbet, hvilket flere af deltagerne da heller ikke kunne undlade at bemærke, da de var kommet til kræfter efter løbet. I øvrigt havde Silas og Thor en travl aften; ikke så snart var sidste løber sendt i skoven før de ilede til HNIE for at varetage deres anden opgave: præmieoverrækkelsen. Også her kunne jeg være tryg. Silas tillod sig endda at holde en lille tale, hvor han bla. lovede, at der kommer en ny runde NightChamp næste år. Det udsagn lader vi så lige stå et øjeblik, og det er for Silas’ regning…

Og slutresultatet blev…
… at 160 løbere startede i denne sidste NightChamp-afdeling i år, hvilket bragte gennemsnittet for vinderens 7 løb op på 156 startende. Dette er rekord for en sæson i løbets 16-årige historie.
… at dette var det 101. NightChampløb siden starten i 2005.
… at der til og med torsdagens afdeling på Sukkertoppen har været i alt 9995 starter. Det betyder, at vi har endnu et jubilæum i sigte, idet vi med sikkerhed runder 10.000 starter i næste sæsons prolog! Endnu en interessant milepæl i løbets historie, hvis jeg ellers selv skal sige det…

Årets samlede klassevindere
Da vi kunne gøre resultatet op efter i aftes, kunne vi konstatere, at der i år for første gang kunne kåres en vinder i alle 19 klasser.
Min egen klub, OK PAN, tog her godt for sig af retterne, idet klubben løb med sejren i 6 af klasserne og kunne få overrakt præmierne, der var sponsoreret af Løberen og Fusion, og som i år var trøjer med samme vindertryk som ved starten i 2005.
PANs løbere sejrede i D14 (Laura Kaldahl Hornbæk), D16 (Line Møller Nielsen), D21 (Triin Aedmae), H21 (Rasmus Djurhuus), H40 (René Rokkjær) og H75 (Flemming Nørgaard).
De øvrige klassevindere blev:
På damesiden: D12: Kirstine Skouboe, Horsens OK, D20: Hedvig Valbjørn Gydesen, OK Melfar, D40: Irene K. Mikkelsen, Horsens OK, D50: Marianne Lynge Krogh, Kolding OK, D60: Gitte Isen, Herning OK, og D65: Grethe Anæus, Viborg OK
På herresiden: H12: Mathias Klostergaard Rokkjær, Silkeborg OK, H14: Axel Örnhagen Jørgensen, OK SNAB, H16: Jonas Ellegaard Kokholm, Horsens OK, H20: Elias Hinge Krogsgaard, Silkeborg OK, H50: Jess Rasmussen, Viborg OK, H60: Keld Gade, Viborg OK, og H70: Max Hansen, OK Djurs.
Til lykke til alle vinderne…

Øvrige præmier…
I skrivende stund kan vi også kåre den dame- og herreløber med den hurtigste kilometertid set over alle 7 løb. På damesiden havde 6 løbere deltaget i (og gennemført) alle syv løb, og hurtigst af alle disse var Rikke Rasmussen, OK SNAB, med en tid på 10:21 minutter pr. km.
På herresiden blev vinderen – lige som i sæsonen 2018-19 – Rasmus Djurhuus, OK PAN. Rasmus løb i de 7 løb med et gennemsnit på 6:16 minutter pr. km, men han var i skarp konkurrence om gavekortet med Elias Hinge Krogsgaard, Silkeborg OK, idet Elias løb med en gennemsnitshastighed på 6,55 minutter pr. km. I alt 19 herreløbere havde deltaget i – og fuldført – alle 7 løb.
De to ovennævnte vindere vil ved førstkommende lejlighed hver vil få overrakt et gavekort på 1500 kr. til Landal GreenParks. Til lykke til dem begge.
Lodtrækningspræmierne er endnu ikke udtrukket, men det sker snarest. Gavekortene udtrækkes af “den gamle” sportschef, K.K. Terkelsen, OK GORM, der vil være lykkens gudinde i forhold til de to gavekort til Løberen. Hvert gavekort er på 1500 kr.

Tak til mine hjælpere, igen, igen, og for sidste gang denne vinter
Sluttelig endnu en stor tak til Thomas Hjerrild, der sprang til og hjalp med postudsætningen, da det kneb allermest for mig. Endvidere en stor tak til min søn, Silas, og Thor Nørskov (vores “næsten”-søn), der stod for starten endnu engang. De skal også have en tak for deres måde af klare præmieoverrækkelsen på!
Ligeledes en tak til de tre postindsamlere fra OK PANs ungdomsafdeling.
Endelig tak for husly, kaffe, brød og bad til Lars Fey, forstander på HNIE

Et blik i glaskuglen siger, at vi igen vover at tage en runde NightChamp – efter samme koncept som altid, hvis da ellers Silas får ret…
Altså: Vel mødt også næste sæson: 5., 12., 19. og 26. november ’20 samt 4., 18. og 25. februar ’21

Vi ses i skoven!

Dette indlæg blev udgivet i Løbsberetning. Bogmærk permalinket.