Marselisborg Storskov – Prologen, 2017-18

Så er vi igen kørt i stilling til en sæson NightChamp…
Nu er vi gået over til vintertid, og det betyder, at det er blevet tid til endnu en gang NightChamp i det midtøstjyske område. Og netop i år har jeg fra starten af november fået at mærke, at man – når der er tale om orienteringsløb – ikke kan forberede sig ud af alt og forudse alle tænkelige forhindringer, der kan lægges for et arrangement som dette! Mere derom senere.
Selv om forberedelserne har været i gang i lang tid med skovtilladelser, aftaler om rekognoscering og opdatering af kort, tilladelser til løb, aftaler om hjælp og reservering af udstyr – ja, så er det faktisk ingen garanti for et stævne, hvor alt bare klapper!
Som i de seneste år har jeg været meget tidligt i gang med banelægningen og har rekognosceret i skovene med henblik på at finde gode vejvalg, gode postplaceringer og i det hele taget være lidt på forkant med planlægningen. Dette har faktisk været gældende for alle de fire afdelinger i november måned – ikke mindst fordi jeg (og konen) er medlemmer af en rejsegruppe, der lige river 14 dage ud af kalenderen midt i oktober for at nyde livet udenlands – under varmere himmelstrøg (i år i det sydlige Afrika). Først søndag aften før prologen var vi igen hjemme, og så er det ligesom lidt sent, hvis man først da tænker i o-løb. Og DOF har jo ikke gjort det nemmere ved at blokere for at følge med i tilmeldingerne via O-service fra udlandet. Hvorom alt er, så skulle hele arrangementet være på plads før miniferien.
Heldigvis har jeg også i dette efterår været begunstiget med meget kvalificerede hjælpere – i denne omgang Henrik Markvardsen, der har fungeret som både banekontrol og postudsætter, Flemming Nørgaard, der har stået for en rekognoscering af aftenens løbsterræn og endvidere har stået for opsætningen af kortet, samt PANs ungdomsafdeling, der stod for indsamlingen af posterne. Så stor tak til ovennævnte personer.

Denne sæson afvikles NightChamp for 14. gang, og der er da tegn på, at serien stadigvæk kan trække løbere af huse og ud at løbe i skoven, der efterhånden bærer spor af efteråret! Torsdag aften var der således tilmeldt 159 løbere, hvoraf kun 9 valgte at blive hjemme fra turen i Marselisborg, der – sædvanen tro, når der er tale om prologen – blev afviklet med udgangspunkt i OK PANs klubhus, Silistria. Der var tale om en fin, næsten tør løbeaften med noget, der lignede fuldmåne, og med en temperatur på 9-10 grader. Og efter løbet kunne PANs ungdomsafdeling byde på varm mad – lasagne med tilbehør – først og fremmest til de løbere, der havde forudbestilt. At der så i år var mad nok til alle betød, at 54 personer fik glæde af den fine menu, som PANs ungdomsafdeling kunne diske op med.

Flot fremmøde
NightChamp er kendt som et stævne, hvor man roligt kan sende nybegyndere, børn og unge uerfarne løbere i skoven, så de kan få erfaringer i nattens mørke. Først og fremmest får jeg mange positive tilbagemeldinger om banernes sværhedsgrad og længde, men derudover er der mange løbere i skoven på et ret begrænset område, så man kan næsten altid se lys et eller andet sted i mørket, og man føler sig aldrig alene. Jeg er naturligvis glad for de mange positive kommentarer, jeg får på kvaliteten af banerne, og selv om det er meget tidskrævende at lave løb uge efter uge, hvor kvaliteten (helst) skal være i top, så er de mange positive bemærkninger og skulderklap med til, at både jeg og resten af familien tager “det sure med det søde” og stiller op igen, igen. Og det flotte fremmøde viser vel bare, at der er behov for et NightChamp?

Store aflæsnings- og tidtagningsproblemer
Og så tilbage til min tidligere bemærkning om, at man ikke kan planlægge sig ud af alt, når der er tale om et orienteringsløb – heller ikke selv om man synes, at man har tænkt på alt. Faktisk drillede SportIdent-hardwaren mere end jeg nogensinde tidligere har oplevet!
Aftenen før løbet lavede jeg – hjemme i varmen og som altid – det sidste tjek på, at alt nu spillede sammen, som det skulle. Var softwaren opsat rigtigt i forhold til brikaflæseren? Og her gik der så panik i undertegnede, da det viste sig, at aflæseren var stået af, og den var umulig at få liv i. Ringe i øst og i vest. Maile med eksperterne. Selv rode med enheden. Lige lidt hjalp det: Død er død. Herefter fat i klubbens ekspert, Kell Sønnichsen, der sad i Tyrkiet! Det viste sig, at PAN havde en tilsvarende aflæser – men den kunne jeg ikke få fat i før umiddelbart før løbet. Så det var noget af et sats. Tidligt hjemmefra torsdag for at teste enheden – der naturligvis ikke virkede sammen med min software! Først efter mere end en times arbejde – og under vejledning af Mr. SportIdent Danmark, Mogens Jørgensen, Søllerød, fik jeg kontakt mellem aflæser og pc og kunne tørre sveden af panden.
Men hermed var mine IT-genvordigheder ikke forbi, idet en postenhed i skoven, post 45, fejlagtigt troede, at den hed 60. Den var med andre ord kodet forkert. Dette fandt jeg ret hurtigt ud af, da posten var på alle svære baner og alle kom i mål med fejlklip. Denne fejl kunne jeg behændigt rette ved at godkende alle løbere, der kom i mål uden post 45.
Endelig var der mange løbere, der oplevede mystiske stræktider med løbstider på få sekunder, mere end 11 timer eller negative tider. Denne fejl dukkede op uden at der tilsyneladende var noget system at spore. Først efter løbet kunne jeg ved at evaluere de pågældende løberes stræktider konstatere, at fejlen lå i den ene af de to startenheder, hvis indbyggede ur stod til sommertid. Også denne fejl kunne rettes, og manuelt kunne jeg trække en time fra deres starttid – og vupti… Forhåbentlig er alle nu glade, selv om ovennævnte fejl kan slå igennem på både stræktider og Livelox-banerne.
Da pc’ens ur viste 20:31 havde vi alle løbere i mål, så postindsamlerne kunne komme i skoven og efterfølgende komme tidligt hjem! – Selv kunne jeg drage hjem med en lungebetændelse, der i løbet af natten til fredag helt slog benene væk under mig.

Tak til mine hjælpere
Sluttelig endnu en stor tak til Henrik Markvardsen, der fungerede som banekontrol samt postudsætter, der sørgede for at alle posterne stod fair og rigtigt, samt Henriks chauffør, Hans Christiansen. Endvidere tak til mine sønner Hjalte og Silas (og dennes kæreste, Karoline) og min kone Claudia for deres uvurderlige hjælp med afviklingen af starten. Og en tak til postindsamlerne fra OK PANs ungdomsafdeling.
Endelig tak til Pans ungdomsafdeling for den meget lækre lasagne!

Næste uges afdeling af serien finder sted i Vilhelmsborg med stævneplads ved det Nationale Hestesportscenter, Bedervej 101, 8320 Mårslet.

Vi ses i skoven!

Dette indlæg blev udgivet i Løbsberetning. Bogmærk permalinket.