Åbjergskoven – 4. etape, 2015-16

Så er vi i gang igen efter vinterpausen
Efter en pause på to måneder og en mellemliggende hård vinter (i hvert fald et par dage i midten af januar) er vi nu i gang igen – med de sidste tre løb i denne vinters NightChamp-serie. Torsdag aften var vi således klar til at genoptage løbsserien, og denne gang skete det med et løb i den skov, hvor det hele startede for 12 år siden, nemlig Åbjergskoven, der er Horsens Oks nærskov og beliggende lige uden for klubbens klubhus. Åbjergskoven udmærker sig ved at være en ikke helt så let natløbsskov. Godt nok er der mange stier i skoven, men det er begrænset, hvor meget hjælp man kan hente i stierne. Der er områder, hvor skoven er tæt, og hvor en snu banelægger kan lokke løberne til at gå lige på, hvilket er en fordel, hvis man ellers kan holde kursen, men kan koste rigtig meget tid, hvis missionen mislykkes! Det kan nemlig være svært at læse sig ind igen, hvis man først er på gale veje. Dette måtte flere af aftenens deltagere sande. Samtidig havde vinterens storme – ikke mindst Gorm – sat sine spor på skoven, hvor der visse steder var lagt et par ekstra træer ned, end man kunne aflæse på kortet.
Åbjergskoven blev de første år i NightChamps historie anvendt til mange af seriens natløb, men den har i øvrigt ikke været brugt siden 2010, så det var nok ikke så mange af aftenens deltagere, der har kunnet drage fordel af forhåndskendskab. Da løbsområdet ligger i den vestlige udkant af Horsens, trak løbet naturligvis mange lokale løbere af huse, og ikke mindre end 32 løbere fra Horsens OK valgte at prøve kræfter med et løb i natten i en skov, de har været i til utallige dagtræninger. Og også ellers stedkendte løbere måtte erkende, at der er stor forskel på at løbe i skoven om dagen, hvor man har styr på retninger og postplaceringer, og om natten, hvor fokus skal ligge på sikkerhed, og hvor kendte steder i skoven fortoner sig i mørket.

Stævneplads inden døre
Da Horsens Oks klubhus var placeret på løbskortet, var det helt naturligt at vælge, at stævnepladsen denne aften skulle være inden døre, og at vi samtidig kunne byde på omklædning og bad samt hygge efter løbet i ly for vejret – hvordan det end måtte arte sig. Det viste sig dog, at løberne blev præsenteret for fint løbevejr med temperaturer lige over frysepunktet, men hvor duggen i løbet af aftenen begyndte at falde i det våde græs.
Sammen med Karsten Stald fra Horsens OK brugte jeg eftermiddagen til at sætte posterne i skoven, hvilket jeg måtte klare i gåtempo på grund af et hold i ryggen. På det tidspunkt af dagen blev vi begunstiget af fint vejr og endda spredte solstrejf fra oven, og på grund af det forholdsvis lille skovområde var arbejdet overstået på knap et par timer. Skovbunden var faktisk overraskende fin og stort set overalt tør, så vi kunne overstå arbejdet uden at skifte til o-sko. Almindelige joggingsko kunne gøre det. Jeg har efterfølgende lyttet mig til, at området omkring et par af posterne blev løbet op og gennemæltet, så flere oplevede at synke i til knæene, og at det var svært at komme op fra mudderet igen!
Da vi kunne tilbringe aftenen inden døre, gav det også Horsens OK mulighed for at sælge suppe efter løbet til de løbere, der måtte ønske det. Jeg har selvsagt ikke styr på, hvordan det gik med salget, men jeg håber det gav et lille overskud – jeg var således selv en af de personer, der nød suppen.

Lidt fra løbet
Når man som banelægger sidder og venter på de første i mål, er det altid med en vis usikkerhed: Står alle posterne der endnu? – Jeg har jo en gang for flere år siden oplevet, at en post blev fjernet i Skanderborg, og det er aldrig sjovt at skulle forklare, at den altså var sat ud!
Står alle posterne rigtigt? – en gang oplevede jeg, at vi glemte at sætte en post i skoven (vantro til hinanden: Har du ikke sat den ud?). Altså hurtigt – og uden lys – blev den sat ud, men placeret 100 meter forkert!
Endvidere er det også interessant at høre løbernes kommentarer om skov og baner – uanset om de er negative eller positive. Begge dele kan bruges konstruktivt og fremadrettet, og er med til at holde en banelægger til ilden. Heldigvis er de fleste positive i deres kritik, og det er da altid rart at høre, at man har gjort nogen glade for deres egen præstation.
I øvrigt kom det lidt bag på mig, at jeg rigtig mange gange hørte om løbere, der aldrig havde løbet i Åbjergskoven før. Faktisk troede jeg, at dér har alle da løbet – men det var altså langt fra tilfældet. Og de fleste af disse debutanter i skoven konstaterede, at skoven faktisk var overraskede svær i mørket. Det tager jeg som en cadeau til banelæggeren.

Overraskende mange deltagere til start?
Da jeg i indbydelsen til denne vinters NigthChamp-serie annoncerede med, at den første afdeling i februar skulle afvikles i Åbjergskoven, var reaktionen fra kendere af skoven, at det nok ville blive et tyndt besøgt løb; hvem gider køre efter at komme ud at løbe i denne skov? Jeg har dog hele tiden troet på projektet, og fastholdt valget af skoven – mest af alt fordi det er længe siden, vi har brugt den til NightChamp, men også fordi det ville være rart at kunne være inden døre her midt på vinteren og tæt på Kyndelmisse. Og skeptikernes bange anelser blev gjort til skamme: 160 løbere var tilmeldt til løbet, og af disse kom 146 i skoven. Så 146 løbere i skoven på en aften som denne i starten af februar er vel heller ikke at foragte?

Lidt om resultaterne
Aftenens resultater på banerne resulterede i, at antallet af løbere, der har fået 100 point i hver af de fem første etaper nu er nede på blot 2 løbere, Grethe Anæus (D60, Viborg), og Jakob Mikkelsen (H14, Horsens). Begge disse løbere kan derfor stille op i de sidste to løb vel vidende, at de ikke mere kan nås i den samlede stilling, og at de derfor vil løbe med sejren i deres respektive klasser i denne vinters udgave af NightChamp.
I yderligere 6 klasser er favoritfeltet til den samlede klassesejr nu indskrænket til 2 løbere:
I D16 bliver det en dyst mellem Birka Øhlenschlæger, Silkeborg, og Hedvig Gydesen, Melfar, i D20 mellem Pan-pigerne Sofie Secher Thomsen og Caroline Finderup, i D21 mellem Josefine Lind, Gorm, og Caroline Gjøtterup, Faaborg, i D50 mellem Anette Lund, Gorm, og Marianne Lynge Krogh, Kolding, i H12 mellem Jonas Kokholm, Horsens, og Anders Secher Thomsen, Pan, og endelig i H70 mellem Frants Nielsen, Herning og Flemming Nørgaard, Pan.

I alle de øvrige klasser er der 3 eller flere løbere, der byder ind på den samlede klassesejr, og størst usikkerhed om sejren er der i klasserne H21, H40 og H60, hvor dagsformen i de sidste løb i høj grad vil blive afgørende! I H60 kan ikke mindre end 11 forskellige deltagere løbe med den samlede sejr.

Endnu engang tak til mine hjælpere
En stor tak til Karsten Stald fra Horsens OK, der hjalp med at få posterne i skoven, samt til mine sønner Hjalte og Silas samt min kone Claudia for deres uvurderlige hjælp med afviklingen af starten. Og ligeledes en tak til postindsamlerne fra OK PANs ungdomsafdeling, der – som det stod skrevet i instruktionen – kunne komme i skoven kl. 21.00.

Når vi nu er kommet godt i gang igen efter vinterpausen, kan vi lige så godt tage en afdeling mere, inden vi holder pause i vinterferien i uge 7! I næste uge skal vi således besøge en skov, som vi aldrig før har brugt til NightChamp, nemlig Nim Skov – der på trods af navnet ikke er nem. Stævnepladsen bliver på Nim Skole, hvor vi har fået stillet et skur i skolegården til rådighed som stævnecentrum.

Vi ses i skoven!

Dette indlæg blev udgivet i Løbsberetning. Bogmærk permalinket.