Skablund Skov – 3. etape, 2015-16

Juleferien (og et velfortjent pusterum) venter…
Så er vi ved vejs ende med november måneds 4 løb – og dermed godt og vel halvvejs gennem denne vinters NightChamp-serie. Tja, vinter er måske så meget sagt! Vi har således været forskånet for vintervejr på 4 forholdsvis skønne aftener ude i naturen. Også i denne uge oplevede vi flot – om end lidt koldt – løbevejr, og kun undertegnede måtte søge tilflugt i bilen under hele løbet i et forsøg på ikke at gøre min forkølelse værre, end hvad godt er. Stævnepladsen lå ved Sondrup nord for Hor-sens Fjord – få meter fra stranden, men det var der sikkert en del af deltagerne, der overhovedet ikke registrerede. Og var man nervøs for vejret efter en weekend med sne, bidende kulde og trafikale problemer også i vores område, kunne man slappe helt af. Sneen var væk og luften var klar og frostfyldt efter de seneste to dage med flot sol fra en skyfri himmel!

Stress og jag
For undertegnede blev der tale om en lang dag og aften i skoven. Først og fremmest havde jeg i denne uge selv påtaget mig rollen som postudsætter, hvor jeg dog blev hjulpet af en af Horsens OKs ”blæksprutter”, Karsten Stald, der før har haft ansvaret for postudsætningen. Det betød, at turen gik direkte fra arbejde, hvor jeg heldigvis havde lidt afspadsering til gode, og til skoven for at blive færdig med posterne, inden det begyndte at blive mørkt. Desværre blev vi lidt forsinkede med postudsætningen, da vi igen, igen, oplevede kø på motorvejen mellem Vejle og Horsens, hvor en lastbil havde valgt at lægge sig ned i det nordgående spor, som jeg ellers havde tænkt mig at benytte.
Da vi ved firetiden havde alle stativer i skoven, agtede jeg lige at smutte tilbage til Vejle for at hente det udstyr, vi skulle bruge til afvikling af løbet – ikke mindst min pc. Men det var et forehavende, jeg hurtigt fravalgte; igen havde en lastbil lagt sig ned på motorvejen – også denne gang i det spor, jeg skulle benytte: det sydgående. Hurtigt hen til et højere beliggende sted, hvor jeg kunne opnå telefonisk kontakt til Vejle, hvor jeg hurtigt fik mine hjælpere – Claudia og Silas – sat ind i situationen, og jeg måtte så krydse fingre for, at de fandt al det udstyr, jeg havde sat frem til aftenens stævne. Og det gjorde de – mens jeg sad godt og vel et par timer på stævnepladsen i min kolde bil og ventede på, at aftenens deltagere skulle indfinde sig, mens termometret efterhånden sneg sig ned i feltet med minustemperaturer. Og hvad kan man ellers bedrive tiden med på en P-plads langt ude på landet, nord for Horsens Fjord, og stort set uden mobildækning?

Fint jomfrueligt natløbsområde med krav til at kunne omstille teknikken
Generelt blev det igen en stille aften for os arrangører; alt klappede uden at deltagerne gjorde store indsigelser mod kort, baner og reflekser på stativerne, der denne gang var lånt i Horsens OK. Ikke mange af aftenens deltagere havde været i Skablund Skov før, og de, der havde været der for at deltage i et eller flere træningsløb i Horsens-regi, kunne ikke genkende meget af skoven, nu hvor det var mørkt. Jeg havde selv været et par gange mere i skoven end vanligt, da der i den nordlige ende havde været arbejdet med fældning af flere områder, og jeg har måttet flytte poster netop på grund af denne oprydning i skoven. Kortet var noget ældre, end jeg ellers er vant til at bruge (fra 2010), men hovedindtrykket var, at det i det store hele passede fint, om end der var kommet lidt mere grøde og ukrudt i skovbunden, lige som der her og der lå et par træer på tværs.

Skoven består af to meget forskellige dele: en nordlig mere kuperet del med to spejderhytter, en del fældninger og nogle brombær i bunden, og en sydlig del, der er stort set uden kurver, men flad og med mange stier og grøfter. Og netop grøfterne var pænt fyldt op efter et par måneder med rigtig meget vand fra oven. Mellem de to områder af skoven skulle løberne passere en smal skovbræmme mellem forbudte områder. Her havde jeg valgt at snitzle mellem to poster, der markerede starten og slutningen på dette område, hvor Horsens OK tidligere har haft problemer med en lodsejer, der ikke kan tåle at se løbere i skoven. Og ingen løber kom i klemme her, hvor de oplevede en hel motorvej af skinnende reflekser, der ikke kunne overses.

Endnu engang lidt tilbagegang i deltagerantallet
Efter de første rigtig godt besøgte stævner de foregående torsdage oplevede vi en mærkbar tilbagegang ved aftenens løb, ligesom vi – som i sidste uge – oplevede et større antal ikke-startende løbere, end vi ellers er vant til. Allerede tilmeldingen til aftenens løb på O-service gik noget mere trægt end ellers, så det var da ikke det pludselige weekendvintervejr, der kunne have spillet ind? Når jeg tænker over det, er det mit generelle indtryk, at de løb, der afvikles i yderpunkterne af Midt-Øst-Jylland, er lidt mindre attraktive i løbernes øjne end skove mere i centrum. Jeg husker således, at der for et par år siden var under 90 deltagere i Hestehaven på Djursland og blot lidt over 100 deltagere – ligeledes for et par år siden i Grund Skov ved Vejle fjord. Begge disse skove er på hver deres måde interessante og – lige som aftenens løbsområde her ved Sondrup Strand – jomfruelige i NightChamp-sammenhæng. Nå, men 129 løbere i skoven på en aften som denne er vel heller ikke at foragte?

Lidt om resultaterne
Aftenens resultater på banerne resulterede i, at antallet af løbere, der har fået 100 point i hver af de fire første etaper nu er nede på blot 3 løbere: en enkelt dame, Grethe Anæus (D60, Viborg), samt 2 drenge, Jakob Mikkelsen (H14, Horsens) og Rolf Duedahl Nielsen (H60, Djurs). Alle disse 3 løbere har efterhånden været til NightChamp i ”mange” år, og nu ligger de så i spidsen i kampen om den samlede sejr i denne vinter, inden vi er gået på juleferie. Alle tre har i øvrigt før stået som den endelige sejrherre i deres respektive klasser, så helt uventet er det vel næppe, at de har lagt godt fra land?
I flere andre klasser tegner det til en spændende kamp om æren, mens der også i nogle klasser er løbere, der har stået over i en enkelt afdeling, og alene af den grund ligger lidt nede på den foreløbige resultatliste, men i øvrigt er ubesejrede, når de stiller til start.
Noget kunne tyde på, at spændingen om den endelige sejr i flere af klasserne trækker ud til sidste afdeling i Hårup Sande, så uoverskueligt har resultaterne indtil nu maget sig.
Og så skal vi i øvrigt i år have kåret en vinder i D21-klassen. Det er ikke sket siden min egen datter flere år i streg løb med sejren, inden hun flyttede til Odense for et par år siden. Lige nu tyder det på, at vi får en rigtig skarp dyst mellem to juniorer, der begge stiller op i D21: Caroline Gjøtterup fra Faaborg og Josefine Lind fra Gorm. Det ser lige nu helt åbent ud!

En tak til mine uundværlige hjælpere
En stor tak til Karsten Stald fra Horsens OK, der hjalp med at få posterne i skoven, samt til mine søn Silas og min kone Claudia for deres uvurderlige hjælp med afviklingen af starten, der her til aften måtte undvære en arbejdsramt Hjalte. Og ligeledes en tak til postindsamlerne fra OK PANs ungdomsafdeling (+ Henning Hansen, Horsens OK), der – som det stod skrevet i instruktionen – kunne komme i skoven kl. 21.00.

Nu holder vi så lidt pause indtil d. 4. februar, hvor der går ren nostalgi i den! Her skal vi tilbage til Åbjergskoven ved Horsens Oks klubhus, hvor det hele startede for mange år siden. Det betyder også omklædning og bad inden døre, og jeg er i øjeblikket i gang med en snak med Horsens OK, så der måske – måske ikke – står forplejning klar efter løbet. Mod egenbetaling, forstås!
En god jul og et godt nytår til jer alle.

Vi ses i skoven!

Dette indlæg blev udgivet i Løbsberetning. Bogmærk permalinket.