Hårup Sande – 2. etape, 2014-15

En aften med run på
Efter to forholdsvis fredelige afdelinger af vinterens NightChamp serie, var jeg kommet på overarbejde med aftenens løb, der blev afviklet i Hårup Sande i den østlige udkant af Silkeborg. Mere derom længere nede!
Hårup Sande var tidligere en del af Silkeborg Nord-kortet, men med anlæggelsen af den nye motorvej fra Århus til Herning, er denne del af skoven ligesom blevet skåret væk fra resten af kortet. Det har betydet, at der er blevet fremstillet et helt nyt kort over området, og den største fornyelse er, at kortet nu fremstår med en ækvidistance på 2,5 meter. Og det er noget, der virkelig har betydet et kvalitetsløft i et område, der hovedsagelig består af flad, åben skov med mange finurlige kurvedetaljer, der er svære at læse for selv garvede løbere. Det er ikke mere end en måneds tid siden, at Silkeborg OK selv anvendte området til deres årligt tilbagevendende Løvfaldsløb, så en stor del af aftenens deltagere havde haft mulighed for at stifte bekendtskab med terrænet ved dagslys.
Aftenens stævneplads var den østligste ende af Løvfaldsvej, hvor også parkeringen fandt sted.

Jeg har, siden jeg selv løb i skoven i begyndelsen af oktober, været i skoven flere gange – i dagslys – for at se på muligheder for baneforløbene og postplaceringerne, idet jeg var helt på det rene med, at terrænet kunne byde på hurtige tider for de løbere, der fandt den rigtige teknik, men samtidig var det også klart, at hvis man først blev væk, så kunne være særdeles svært at læse sig ind på kortet igen, fordi alt lignede hinanden i mørket. Jeg syntes selv, at jeg havde lavet nogle udfordrende, men fair baner, hvor man flere steder blev lokket til at gå lige på – mens det bedste nok var at vælge at gå udenom via stier og veje. Deltagernes oplevelser var imidlertid mange og meget forskellige, spændende fra: ”det var den bedste natløbsbane, jeg nogensinde har løbet” til ”det er ikke en skov, der er anvendelig til natløb; der skal være tydeligere opfang, når vi løber om natten”. Begge udsagn fra meget garvede o-løbere. Endelig oplevede jeg i mål flere løbere, der kom tilbage til brikaflæsningen med mange manglende klip – og erkendte, at det var svært, og at de havde opgivet efter at have ledt efter en post i over en halv time – i et forkert sted af skoven!

Aftenens løb satte endnu engang deltagerrekord, idet 191 havde tilmeldt sig anstrengelserne i mørket – og heraf kom de 180 ud i skoven. Vejret var – som i sidste uge i Gludsted – omkring de 10 grader – og med lidt let støvregn i luften, hvilket generede flere løbere og ikke mindst it-systemet.
Af en eller anden grund (regnvejret?) løb jeg enormt hurtigt tør for strøm, og måtte skifte til nødbatteriet allerede inden halvdelen af løberne var i mål, så jeg var noget spændt på, om strømmen ville holde til sidste løber var i mål! Og netop i samme øjeblik, sidste løber stemplede ind, meldte pc’en, at der skulle tilsluttes strøm! Perfekt timing, men lidt nervepirrende…
I øvrigt var der nogen travlhed omkring aflæserenheden det meste af aftenen, idet forholdsvis mange løbere blev disket på grund af manglende klip, ligesom 2 af deltagerne kom i mål med døde brikker – heldigvis egne brikker. Der var ikke noget mønster i de manglende klip, og man kunne således ikke skyde skylden på bestemte enheder i skoven; ingen af disse stod af eller var defekte. Alligevel oplevede flere af løberne, at de manglede kvittering på poster, som de var 100 % sikker på, at de havde klippet. I første omgang kan jeg ikke foretage mig så meget og indgå i en diskussion om, hvorvidt posten er klippet eller ej – blot kan jeg konstatere – på foranledning af IT-systemet, at der mangler en kvittering.
Efterfølgende har jeg fået en del henvendelser om disse manglende klip, og der har medført, at jeg nu har godkendt 5 løbere, der i første omgang var blevet disket. Alle 5 har fremført bevis for, at posten er besøgt, enten ved gps-tracking eller ved at kunne føre andre løbere som dokumentation.
Jeg håber dermed, at alle er glade – og lidt fleksibel og imødekommende har man vel lov til at være? Det er jo trods alt ikke et DM, det gælder.

I øvrigt er flere af deltagerne faldet over, at der er mange diskede løbere med fejlklip i resultatlisten. Disse fejlklip kan deles i 4 grupper:
• TC Midtjylland løb på andre baneforløb på posterne i skoven; derfor vil deres løbere stå med fejlklip i resultatlisten.
• Flere løbere havde løbet forkert rundt i sløjferne eller glemt af klippe knudeposten 2 gange.
• Flere løbere opgav at fuldføre, fordi de havde store problemer med at finde posterne i skoven.
• Flere løbere havde decideret klippet en forkert post.

Og så endnu engang en lille bøn: Det er ærgerligt at stå i mørket at vente på løbere, der ikke har fået deres brik indlæst! Igen i går var det tilfældet for 4 – FIRE – løbere! Og for den ene af disse fire løberes vedkommende var det tredje gang, det skete i år – ud af tre mulige løb! Det ville være dejligt, hvis folk selv ville sørge for, at det ikke sker. Og jeg synes ikke, det er fair at lade os stå at vente i mørket…

I øvrigt synes jeg, det var opløftende at se, at hele løbet kunne afvikles uden den store kø, og at selv starten, der mange gange har været flaskehalsen, fordi folk har været utålmodige og gerne ville hurtigt i skoven, kunne afvikles uden den store uro og utålmodighed. Og så var vi igen tilbage ved det ”gamle”, garvede startpersonale, idet det i aften var Silas og Claudia, der styrede her med hård hånd. Stor tak til dem!

Efter aftenens løb er der stadigvæk flere løbere, der står med en sejr i alle de første tre afdelinger. Det drejer sig om klasserne D12 (Laura Holm Nielsen, Horsens OK), D14 (Nanna Lysemode Poulsen, Silkeborg OK), D60 (Grethe Anæus, Silkeborg OK), H40 (Ebbe Møller Nielsen, OK PAN) samt H50 (Kent Lodberg, OK PAN). I andre klasser tegner der sig et mere speget billede et billede af, hvem der byder ind på den samlede sejr, og i klasserne D16, D40, D50, H14, H20 og H60 er sejren i de tre første afdelinger gået til 3 forskellige løbere.

Ved næste uges afdeling i Fløjstrup syd for Aarhus er stævnepladsen i den sydligste ende af skoven med indkørsel sydfra via Beder og Ajstrup strand – nøjagtig som det var tilfældet, sidst vi var på besøg i skoven, både til B-løbet i begyndelsen af september og til 1. afdeling af NightChamp i november 2012. Området er nytegnet i forbindelse med OK PANs B-løb i september, så det er med andre ord 3. gang, vi i denne sæson skal løbe NightChamp på et kort, der er mindre end ½ år gammelt!
Husk i øvrigt, at det igen er SportIdent-brikkerne, der skal findes frem til løbet i Fløjstrup!

Tak til mine hjælpere!
Sluttelig skal det lyde en stor tak til Silas og Claudia for deres uvurderlige hjælp med afviklingen af starten. Også stor tak til Claus Poulsen for hyggeligt samvær i målzonen, samt ikke mindst Erik Bobach – i år suppleret af Dorte Hansen – med postudsætningen, og Erik med postindsamlingen.

Vi ses i skoven

Dette indlæg blev udgivet i Løbsberetning. Bogmærk permalinket.