Gludsted Plantage – 1. etape, 2014-15

Jomfrueligt natløbsterræn på tapetet
Efter prologen af vinterens NightChamp serie med 119 løbere til start var det lidt interessant at se, hvor stor en opbakning der ville være til aftenens løb, der foregik i Gludsted Plantage, som ikke tidligere har stået på programmet, når der har været budt til natorienteringsløb, og som derfor også var jomfruelig i NightChamp-sammenhæng. Gludsted Plantage er dels statsskov, dels kommunal skov og dels privatejet, men ved aftenens løb havde vi fravalgt den private del; ikke fordi vi ville få problemer med en løbstilladelse, men snarere for at give Horsens OK nemmere ved at få et ja til løb i denne del af skoven ved en senere lejlighed.
Gludsted Plantage er i den sydvestligste del knap så ophidsende, og denne del gennemskæres at asfalterede veje i forbindelse med et militært depot/militære installationer. Derfor var det også nødvendigt med en tilladelse til at lade bilerne køre ind i skoven og forbi dette område, samt en tilladelse til parkering mellem de militære installationer. Disse tilladelser kom i hus takket været skovfoged Niels Toftegaard Jensen samt militæret. I øvrigt kostede det mere end 20 opringninger til forskellige militære enheder, før jeg fandt frem til den person, der kunne give tilladelsen til parkeringen; ikke fordi det var svært at få tilladelsen, men stort set ingen vidste, hvem der havde ansvaret for installationerne – eller at de i det hele taget eksisterede. Nå, men nu ved jeg til næste gang, hvem jeg skal kontakte!

De sidste forberedelser til løbet var gjort allerede i begyndelsen af oktober, hvor også banerne lå færdige, da det hele ville være lidt presset på grund af min ferie i Sydamerika midt i oktober. Aftalerne var i hus, og jeg manglede kun en aftale om udsætning af de ca. 60 poster i løbsterrænet. Da mine sædvanlige hjælpere fra Horsens OK måtte melde pas, besluttede jeg, at jeg selv overtog den del af opgaven, med hjælp af min yngste søn Silas. Vi havde en hyggelig eftermiddag i skoven, hvor vi gav os selv god tid med arbejdet, indtil Silas pludselig meldte, at han havde svært ved at læse kortet, og at det hele flød ud for hans blik, samtidig med at han kunne mærke, at en migræne var ved at komme snigende. Derfor måtte jeg selv gøre postudsætningen færdig – lidt stresset, da mørket var ved at komme snigende! Men de sidste poster kom da i skoven!
Migrænen betød, at Silas måtte tilbringe aftenen sovende i den ene bil på stævnepladsen, mens et par behjælpelige personer, Claus Poulsen og Anker Møller fra Silkeborg OK, sprang til og hjalp med at få afviklet starten sammen med Claudia og Hjalte. Stor tak til dem!

Det blev i øvrigt en travl aften i det midtjyske, idet ikke færre end 177 løbere havde meldt deres ankomst for at prøve kræfter med det, der viste sig at være det spændende natløbsterræn, hvor stort set ingen præsterede at komme igennem banerne uden fejl – ikke fordi posterne var ureelle, men fordi terrænet visse steder var krævende. Alle de svære baner havde stræk igennem en fåreindhegning i den nordvestlige ende af kortet, og netop her havde rigtig mange løbere svært ved at holde retningen og have styr på deres orientering. Sjovt at se for os, der ikke skulle ud i nattens mulm og mørke, at der blev bommet stort, især på heden!
Af de 177 tilmeldte løbere kom 165 i skoven på en aften, hvor temperaturerne lå omkring 7 grader hele aftenen, og hvor luften var fyldt at dis og en meget let regn, der i øvrigt voldte it-udstyret visse problemer. Således gik aflæsningen af brikker ned to gange i løbet af aftenen, og pc’en reagerede hverken på tastetryk eller musen. Begge gange måtte jeg øve vold på systemet og lægge programmet ned og genstarte computeren – mens jeg krydsede fingre for, at de aflæsninger, der havde været indtil da, var blevet autogemt. Og ja, det var de heldigvis.

Aftenens løb gav en del fejlklip på et par af banerne – og her skylder jeg nok en forklaring. Grunden til dette var, at TC-trænerne, Anders Bank og Camilla Søgaard, havde valgt, at deres løbere skulle løbe andre baneforløb på de poster, der var i skoven – så nej: Banerne var ikke for diffuse, svære, krævende eller lignende.

Efter aftenens løb er der flere løbere, der står med en sejr i begge de første to afdelinger. Helt nøjagtig drejer det sig om klasserne D12, D14, D20, D60, H40 samt H50. I andre klasser tegner der sig et mere speget billede et billede af, hvem der byder ind på den samlede sejr. Og på grund af TC-træningerne i forbindelse med NightChamp er der ikke mindst i DH16 og DH20 et noget kaotisk billede af stillingen, idet flere (mange) af løberne deltager – men på andre baneforløb.

Ved næste uges afdeling i Hårup Sande øst for Silkeborg er stævnepladsen i den østligste ende af Løvfaldsvej, og der skal løbes i et skovområde, der er ganske atypisk for Silkeborg, idet Hårup Sande for den største dels vedkommende er meget flad, men med meget diffuse kurvedetaljer, der kan være ganske vanskelige at læse og fortolke i mørket. Området er nytegnet i forbindelse med Silkeborg OK Løvfaldsløv, der blev afviklet i begyndelsen af oktober. Og så kan man jo som arrangør blot glæde sig over en løberkommentar fra aftenens løb: ”Jeg glæder mig til Hårup Sande! Det skal nok blive sjovt at løbe natløb i et område, jeg ingen gang kan finde ud af i dagslys!”
Husk i øvrigt, at det er EMIT-brikkerne, der skal findes frem til løbet i Hårup Sande!

Stor tak til hjælperskaren
Sluttelig skal det lyde en stor tak til Silas for hjælpen med postudsætningen samt Hjalte og Claudia for deres uvurderlige hjælp med afviklingen af starten. Også stor tak til Claus Poulsen og Anker Møller, der sprang til, da Silas måtte lægge sig, samt Karsten Stald og Henning Hansen fra Horsens OK, der stod for indsamlingen af posterne. Endelig en speciel tak til Hans Jørgen Vad, der sørgede for overgange i form af bukke over fårehegnet i den nordvestlige ende af hegnet. Hermed kunne Hans Jørgen genbruge de bukke, han havde fremstillet i forbindelse med JFM i august måned!

Vi ses i skoven

Dette indlæg blev udgivet i Løbsberetning. Bogmærk permalinket.