Marselisborg Nord – Prologen, 2014-15

Så fik vi taget hul på en ny sæson med natløb i Østjylland
Så er vi i gang igen – for 11. gang! Torsdag aften blev denne vinters NightChamp-serie skudt i gang i det øst/midtjyske område, og det skete som sidste år med en prolog afviklet med ”stævnecenter” i PANs klubhus, Silistria. Og som sidste år talte prologen også i år med i den gennemgående konkurrence, så der var noget at løbe efter for de 126 deltagere på startlisten. Det lidt vigende deltagertal i forhold til sidste år skal vel bl.a. ses i lyset at, at en del af de potentielle deltagere netop i disse dage deltager i de igangværende veteranmesterskaber i Brasilien – og der er vel ikke noget at sige til, at de derfor har fravalgt NightChamp?

Gennem de seneste måneder har jeg været i gang med at arrangere denne vinters 7 løb, idet man nu om dage skal være tidligt ude for at kunne komme i ”de rigtige” skove. Der er søgt løbstilladelser, truffet aftaler med hjælpere, fundet egnede stævnepladser med mulighed for parkering af et stadigt stigende antal biler, og jeg har været i skovene rigtig mange gange for at finde egnede og interessante postplaceringer og testet finurlige vejvalg. Alt i alt et arbejde, der har røvet en hel del af min fritid – og alt sammen for at kunne give den kræsne orienterer nogle gode oplevelser i skovene.
Ydermere er mine forberedelser af november måneds tre løb blevet generet noget af, at jeg havde valgt at holde forlænget efterårsferie i Colombia, og først var tilbage under danske himmelstrøg 5 dage før prologen. Så sideløbende med de sidste forberedelser til aftenens prolog skulle jeg kæmpe med jetlag og et fyldt skrivebord på min arbejdsplads, der blot ventede på, at jeg igen kunne tage fra. Af samme grund havde jeg i år været endog meget tidligt ude med at træffe aftaler og ikke mindst at få banerne gjort færdige.

Sidste års deltagerantal viste endnu engang, at NightChamp har udviklet fra at være et mindre lokalt natløbsarrangement i nærskovene omkring Horsens med 10-15 deltagere pr. løb til at være et løb med deltagere fra nær og fjern – med ti gange så mange løbere som den gang for ti år siden, hvor jeg sammen med daværende ungdomstræner i Horsens OK, Tim Christoffersen, lavede de første NightChamp-løb i skovområdet omkring Horsens OK’s klubhus. Og i år ser det endnu engang ud til, at serien kan trække folk ud fra de varme stuer – og ud og binde an med natløb i de midtjyske terræner på et tidspunkt af året, hvor vi ellers ikke er forvænt med konkurrenceløb. Som sagt havde 126 løbere havde meldt deres ankomst til aftenens etape – og af disse kom 119 i skoven; imponerende mange i en ellers ikke interessant skov, der dog er svær nok i mørket og voldte flere løbere problemer. Til sammenligning var der sidste år 123 startende løbere – i terrænet syd for OK PANs klubhus, Silistria.

Som altid afvikles alle seriens 7 løb i området mellem Århus, Horsens og Silkeborg, og der arrangeres 2 løb i hver af de 3 ovennævnte klubbers skove. Dertil kommer prologen, der er henlagt til en PAN-skov, og altså i år den nordlige del af Marselisborg Storskov, der ikke er ekstremt kuperet, men da det havde regnet temmelig meget i den seneste uges tid, oplevede de fleste løbere skoven som tung og flere af løberne prøvede at bomme i mørket.

Med de mange deltagere var der også i år indikeret en skarp konkurrence i flere af klasserne, og mange gode natløbere, herunder flere ”landsholdspensionister” var på startlisten. Endvidere var der deltagelse af løberne fra TVO, Team Vejle Orientering og TC Midtjylland.

NightChamp er kendt som et stævne, hvor man roligt kan sende nybegyndere, børn og unge uerfarne løbere i skoven, så de kan få erfaringer i nattens mørke. Først og fremmest får jeg mange positive tilbagemeldinger om banernes sværhedsgrad og længde, men derudover er der mange løbere i skoven på et ret begrænset område, så man kan næsten altid se lys et eller andet sted i mørket, og man føler sig aldrig alene. Endelig er samløb tilladt, ligesom der må skygges på alle baner.

Aftenen bød i øvrigt på et fint og klart løbevejr med temperaturer på lige under 10 grader og (ikke mindst) tørvejr, der holdt gennem hele aftenen, og det var stadigvæk tørt, da jeg lidt efter klokken 21 kunne køre hjemad mod Vejle. Og en af aftenens gode oplevelser for mig – som banelægger – var at flere garvede løbere fra OK PAN kunne berette, at de havde løbet stræk, som de aldrig tidligere havde haft, endda i et område få hunderede meter fra klubhuset. Sådan er det jo, når nye øje ser på et terræn og skal finde egnede og interessante stræk!

For et mere deltaljeret indblik i, hvordan det gik i de enkelte klasser, henviser jeg til resultatlisten, og jeg kan blot konstatere, at det i flere af klasserne blev til ganske sikre sejre til flere af favoritterne. Samtidig kan jeg konstatere, at der også i år er mange deltagere i ungdomsklasserne – samt at der er en markant overvægt af løbere af hankøn. Det kniber åbenbart med at få ”det svage køn” lokket hjemmefra til natlige udfordringer i naturen?

En stor tak til mine hjælpere
En stor tak til Henrik Markvardsen, der fungerede som banekontrol samt postudsætter, der sørgede for at alle posterne stod fair og rigtigt, samt til mine sønner Hjalte og Silas og min kone Claudia for deres uvurderlige hjælp med afviklingen af starten. Og ligeledes en tak til postindsamlerne fra OK PANs ungdomsafdeling.

Næste uges afdeling af serien finder sted i et helt andet terræn, idet stævnet afvikles i Gludsted Plantage nord for Nr. Snede – i et terræn bestående af både plantage, åbne hedearealer samt et område med et militært depot. Stævnepladsen er den samme som ved august måneds JFM, og også parkeringen findes samme sted som dengang. Indkørsel til parkeringen foregår fra Faurholtvej, hvor der også er afmærkning til løbsområdet.

Vi ses i skoven!

Dette indlæg blev udgivet i Løbsberetning. Bogmærk permalinket.