Sletten – 6. etape, 2012-13

Med denne aftens afdeling af NightChamp kan vi nu konstatere, at endnu en vinters serie er slut, og at vi kan se tilbage med tilfredshed på 6 spændende og meget forskellige afdelinger i nogle af de bedste og mest udfordrende terræner i det midtjyske område, både o-teknisk og fysisk.
Heldigvis kan vi nu, hvor det sidste løb er historie, konstatere, at vi i år blev forskånet for det ekstremt kolde vejr, som vi oplevede februar sidste år – og det tror jeg, de fleste løbere var glade for. Vejret på løbsaftenen var fint med temperaturer lige omkring frysepunktet fra start til slut, og aftenen blev da ikke mindre behagelig af, at vi fik lov til at komme inden døre på Knøsgården, der stillede “Rytterstuen” til rådighed for os. Ikke mindst dejligt behageligt for mig, der endelig ikke skulle stå og fryse udenfor i kulden, mens jeg ventede på løberne. Oven i det hele var der endda varm kaffe serveret af Simon Grimstrup, mens jeg arbejdede med teknikken. (Stor tak til Simon!)

Da aftenens løb lå meget tæt på HNIE, havde o-lærerne fra skolen, Henrik Jørgensen og Gry Johannsen, bestilt kort til en større gruppe af elever, der skulle ud at løbe, og det så en overgang ud til, at op imod 185 løbere skulle i skoven. Det kom dog ikke til at holde stik – men alligevel kunne vi i løbet af aftenen sende 162 løbere ud på aftenens noget krævende baner. Dette var blot én enkelt deltager mindre end ved rekordløbet i Siim i november!
Jeg tror, at de fleste blev overrasket over, hvor svært et løb om natten er på Sletten. Ét er, at terrænet er fysisk krævende, og noget andet at det er meget svært at lægge en brugbar og fornuftig plan for løbet i bakkerne, der til tider er diffuse. Selv om der er en del åbne områder – spejdernes teltpladser – imellem skovstykkerne, kunne det være svært at holde retningen, og flere måtte konstatere, at hvis man først blev væk, ja, så var man rigtig væk. Derfor blev dette også aftenen, hvor rigtig mange løbere måtte luske i mål uden at have fundet alle posterne! Og så er Sletten endda ikke det mest ubekendte stykke skov i Danmark. Har man gået på HNIE, har man også løbet området tyndt på træning efter træning, men alligevel talte jeg efter løbet med flere af de tidligere elever, der havde været mere på den, end de havde forventet. For alle andre havde der været åbent løb, Gudenådysten, på Sletten så sent som i juni 2012, men heller ikke den erfaring, man måske fik sig ved det løb, var meget bevendt her til aften.
Det skal også lige siges, at jeg ikke havde skånet løberne – trods bakkerne. Alle banerne havde den sædvanlige længde, og det betød blot, at man fik mere for pengene i aften, og at man fik lov til at være lidt længere tid i skoven. Ikke at banerne var urimelige og kun op og ned, men der var mange, der ikke så de alternative udenomsvejvalg, der kunne have gjort løbet så meget enklere.

Med aftenens løb faldt de sidste brikker ligeledes på plads – hvad angår klassevinderne – og alle vindere, der var taget til aftenkaffe og brød på HNIE, kunne få deres velfortjente præmier i løbet af aftenen. I stedet for – som vanligt – at vente med præmieuddelingen til alle var i mål, sørgede jeg for løbende at indrapportere klassevinderne til min familie, der så sørgede for at formidle præmierne, der igen i år var et gavekort af en pæn størrelse fra løbets sponsor, Løberen i Århus. De fleste vindere var kendt på forhånd, dvs. efter de første 5 afdelinger, og de sidste kunne findes ved lidt manøvrer i et regneark, mens jeg ventede på de sidste løbere.
I lighed med sidste år var vinterens vindere fordelt på en række forskellige klubber, selv om der i år var en kraftig tendens til, at vinderne generelt kom fra Aarhus, fra OK PAN – som det også fremgår af oversigten herunder. I H21 fik vi den samme vinder som de seneste tre år, idet René Rokkjær igen, igen, løb med sejren i denne klasse. Dog ikke så suverænt, som vi har set det de seneste år, idet René i år var i skarp konkurrence med Kristian Vad fra Horsens OK, der dog ved aftenens løb måtte trække det korteste strå. Men René bliver jo også ældre, og han kan således næste sæson stille op i H40-klassen; om han så vælger at gøre dette, ja, det kan vi jo kun gisne om.
For mig var det opløftende at opleve, at min egen datter, der ellers gennem hele sin ungdom har været bange for at løbe om natten, kunne løbe med sejren i D21! Godt gået, Sarah!

Fordelt på klubber blev klassevinderne:
OK PAN: 7 vindere: D16 (Caroline Finderup), D21 (Sarah Naomi Thomsen), H14 (Mads Møller Skaug), H21 (René Rok-kjær), H40 (Ebbe Møller Nielsen), H50 (Kent Lodberg), H70 (Knud Sørensen)
OK GORM, Jelling: 4 vindere: D20 (Nina G. Najbjerg), D40 (Anette Lund), H20 (Mathias Ringgive), H60 (Poul Erik Buch)
Horsens OK: 2 vindere: D50 (Britta Ank Pedersen), H12 (Jacob Mikkelsen)
Silkeborg OK: 1 vinder: D14 (Sara Lysemose Poulsen)
OK Melfar: 1 vinder: D12 (Hedvig Gydesen)

Det skarpe øje vil nok have set, at der mangler to klasser i ovennævnte oversigt, nemlig H16 og D60. Det skyldes, at ingen løbere havde fuldført – endsige deltaget i – 4 afdelinger i disse klasser.

En tak til mine mange hjælpere – uden dem var det ikke muligt
Der skal herfra lyde en stor tak til alle de mennesker, der velvilligt har hjulpet mig med det – efterhånden – store arrangement. Her tænker jeg i første omgang på de klubmedlemmer, der har hjulpet med at få posterne i skoven til tiden – og hjem igen efter løbene. For sidste løbs vedkommende drejede det sig endnu engang om Erik Bobach (og Dorthe, har jeg hørt). Også en stor tak til mine sønner, Hjalte og Silas Thomsen, der ved hvert løb har hjulpet til med at få starten afviklet gnidningsfrit.

For mig – som ansvarlig for hele arrangementet – har det været glædeligt at stå for en serie af løb, som åbenbart er faldet i god jord hos løberne. Der har således – endnu engang – været en stigning i deltagerantallet, og selv om ikke alle har været jublende tilfredse, er det dog de mange rosende bemærkninger fra deltagerne, som jeg tager med videre, og som gør, at jeg ”gider” binde an med end-nu en serie af løb næste vinter – skåret over samme læst.
Endvidere er det for mig dejligt at se, at så mange ungdomsløbere helt ned til 8-9 år deltager i løbene. NightChamp er som sådan også de eneste natløb i Danmark – ud over DM Nat – hvor der kan konkurreres mod jævnaldrende på baner, der er tilpasset aldersklassens o-tekniske udvikling. Et koncept, der har været gældende fra det første NightChamp-løb, der blev afviklet i 2005.

Og så er der bare at ønske en god løbssæson – indtil vi forhåbentlig mødes i november måned til en ny gang NightChamp i de midtjyske skove.
Jeg er således allerede i gang med at finde egnede terræner, dvs. skove med rimelig nytegnede kort og gerne skove, hvor vi ikke har været så ofte, og jeg er godt på vej. Desværre kunne det se ud til, at vi må betale for skovadgang til et par af de skove, jeg har i kikkerten – man nu må vi se, hvad det bliver til…

Dette indlæg blev udgivet i Løbsberetning. Bogmærk permalinket.