Marselisborg Storskov – Prologen, 2013-14

Så blev denne vinters NightChamp-serie skudt i gang i det øst-/midtjyske område, og det skete som sidste år med en prolog skåret over samme læst som resten af løbene i serien, nemlig med en konkurrence i 17 klasser (+ de åbne baner) på de sædvanlige længder. Lige som sidste år afvikledes prologen med udgangspunkt i et af de implicerede klubbers klubhus, og efter at det sidste år var Horsens Ok, der lagde bolig til, var turen i år kommet til PANs klubhus, Silistria. Med erfaringerne fra sidste år i baghovedet havde jeg egenhændigt vedtaget, at prologen i år skulle tælle med i den gennemgående konkurrence – til manges store tilfredshed, og det trak da også mange løbere i skoven.
Gennem de seneste måneder har jeg været i gang med at arrangere denne vinters 7 løb, idet man nu om dage skal være tidligt ude for at kunne komme i ”de rigtige” skove. Der er søgt løbstilladelser, truffet aftaler med hjælpere, fundet egnede stævnepladser med mulighed for parkering af et stadigt stigende antal biler, og jeg har været i skovene rigtig mange gange for at finde egnede og interessante postplaceringer og testet finurlige vejvalg. Alt i alt et arbejde, der har røvet en hel del af min fritid – og alt sammen for at kunne give den kræsne orienterer nogle gode oplevelser i skovene. Og netop i år har det ikke været helt nemt med tilladelser og således måtte jeg bl.a. flytte et af løbene efter at tilladelserne fra lodsejerne var på plads og banerne lavet.

Sidste års deltagerantal viste endnu engang, at NightChamp har udviklet fra at være et mindre lokalt natløbsarrangement i nærskovene omkring Horsens med 10-15 deltagere pr. løb til at være et løb med deltagere fra nær og fjern – med ti gange så mange løbere. Og i år ser det endnu engang ud til, at serien kan trække folk ud fra de varme stuer – og ud og binde an med natløb i de midtjyske terræner på et tidspunkt af året, hvor vi ellers ikke er forvænt med konkurrenceløb. Ikke mindre end 135 løbere havde meldt deres ankomst til aftenens etape – og af disse kom 123 i skoven; imponerende mange i en ellers ikke ophidsende skov, der dog er svær nok i mørket.

Som sidste år afvikles alle seriens 7 løb i området mellem Århus, Horsens og Silkeborg, og der arrangeres 2 løb i hver af de 3 ovennævnte klubbers skove. Dertil kommer prologen, der var henlagt til en PAN-skov. Marselisborg Storskov er ikke særlig kuperet, men da det havde regnet temmelig meget i den seneste uges tid, oplevede de fleste løbere skoven som meget tung og flere af løberne prøvede at bomme i mørket. Når man dertil lægger følgerne af mandagens orkan, der havde lagt et træ ned her og der og skjult flere af især de mindre stier med blade, havde enkelte løbere problemer med at holde retningen og vurdere afstanden ikke bare på langstrækkene, men også når der skulle finorienteres.

Med de mange deltagere var der også i år indikeret en skarp konkurrence i flere af klasserne, og mange landsholdsaktuelle løbere og ”landsholdspensionister” var på startlisten. Deltagerfeltet blev ført an af OK PANs 4 vindere af damestafetten ved søndagens Smålandskavle – godt nok repræsenterende 4 forskellige nationale klubber. Endvidere var der deltagelse af løberne fra TVO, Team Vejle Orientering og TC Midtjylland.
NightChamp er efterhånden kendt som et stævne, hvor man roligt kan sende nybegyndere, børn og unge uerfarne løbere i skoven, så de kan få erfaringer i nattens mørke. Først og fremmest får jeg mange positive tilbagemeldinger om banernes sværhedsgrad og længde, men derudover er der mange løbere i skoven på et ret begrænset område, så man kan næsten altid se lys et eller andet sted i mørket, og man føler sig aldrig alene. Sluttelig er samløb naturligvis tilladt, ligesom der må skygges på alle baner.

Aftenen bød i øvrigt på et fint og klart løbevejr med temperaturer på 7-8 grader og (ikke mindst) tørvejr, der holdt gennem hele aftenen, og det var stadigvæk tørt, da jeg lidt efter 20:30 kunne køre hjemad mod Vejle.

Efter aftenens prolog mærker man en skærpet konkurrence i flere af klasserne, og ikke mindst Emma Klingenberg i D21 med 8 deltagere imponerede ved at løbe de 6,5 km i 45:43. Også René Rokkjær, der har sejret i H21-klassen de fire seneste år, imponerede med en sejr på den 8 km lange H21-bane i tiden 43:17, hvilket var 4½ minut foran Nicolai Zaar på andenpladsen. (Man må til stadighed undre sig over, at Renés krop stadigvæk ikke har indset, at René er ved at være en ”gammel mand”).

En stor tak til mine hjælpere
En stor tak til PANs ungdomsformand, Kenneth Skaug, der sammen med Henrik Markvardsen sørgede for at alle posterne stod fair og rigtigt, samt til mine sønner Hjalte og Silas for deres uvurderlige hjælp med afviklingen af starten. Og ligeledes en tak til postindsamlerne, René Rokkjær og Ebbe Møller Nielsen, der begge ikke havde fået fyret alle kræfterne af under løbet og lige var klar til at tage en ekstra tørn med at samle poster.

Næste uges afdeling af serien finder sted i et helt andet terræn, idet stævnet afvikles i Silkeborg Vesterskov – i den ende af skoven, hvor der er bakker – mod sydvest. Husk, at der skal løbes med EMIT-brikker. Dette skyldes, at det er den lokale klub, Silkeborg OK, der lægger udstyr til løbet, mens posterne håndteres af Erik Bobach, der bor lige op til skoven.
Vær i øvrigt opmærksom på, at vi – på grund af skovens beskaffenhed (læs: kraftige kupering) – kun løber en mellemdistance; men det er der sikkert en del af løberne, der ikke vil lægge mærke til på deres løbstid!

Vi ses i skoven!

Dette indlæg blev udgivet i Løbsberetning. Bogmærk permalinket.