Vejle Nørreskov – 2. etape, 2022-23

Med denne etape er vi så småt ved at komme i mål med denne sæsons november-etaper, og det skete i en skov, hvor vi ikke tidligere har afviklet NightChamp, nemlig Vejle Nørreskov.
Forhistorien er, at SNAB, Vejle, står med en god og krævende skov nord for Vejle Fjord, som egentlig ikke ligger så langt fra det område, hvor jeg normalt planlægger etaperne.
Skoven er i øvrigt nem at komme til, da den ligger tæt ved Den Jyske Motorvej.
En henvendelse til klubben viste, at SNAB var meget interesseret i, at jeg anvendte skoven, og man har i hele processen fra beslutningen om at bruge skoven var taget til løbsdagen, været meget hjælpsomme og spurgt ind til, om der var noget, man kunne hjælpe med. Dette har også medført et tæt samarbejde med klubbens korttegner, Henning Schou, der ikke selv løber natløb. Henning gik straks i gang med at rekognoscere og nytegne hele skoven med henblik på at give løberne den bedste oplevelse på dagen. Specielt områderne omkring posterne fik ekstra opmærksomhed. En stor tak til Henning, der var en sidste gang i skoven så sent som i den forløbne uge og som i øvrigt hjalp mig med postudsætningen i timerne op til løbet.
En del af hjælpen fra SNABs side var også, at deltagerne fik adgang til omklædningsfaciliteterne i deres klubhus, således at man havde adgang til toilet og bad efter løbet. Desværre var der i øvrigt et andet arrangement inden døre i opholdsrummet oven over omklædningsfaciliteterne, så hygge (og mad) inden døre efter løbet kunne der ikke blive tale om denne gang. Men alt i alt en etape, hvor det lugtede lidt af luksus i forhold til normen.
I øvrigt kan jeg forudskikke, at næste uges etape ikke giver mulighed for at komme inden døre. Det kommer til at foregå udendørs fra start til slut; noget deltagerne vel i øvrigt er vant til, når der er kaldt til NightChamp.

Det var en mørk og stormfuld aften…
… hvis man da må have lov til at bruge et udtryk fra De Nattergales “The Julekalender”.
Mørk giver vist sig selv, mens stormfuld var forholdsvist nyt i sammenhæng med NightChamp.
I dagene op til løbet havde vi haft et markant vejrskifte, hvor usædvanlig varme for årstiden var blevet erstattet af mere normale novembertemperaturer, en kraftig storm samt spredte byger. Det var således også i noget af et stormvejr vi – Hans Christiansen og undertegnede – bevægede os sydpå midt på formiddagen, hvor jeg havde sat min hjælper med postudsætningen, Henning Schou, stævne ved Vejle Stadion.
På grund af den kraftige vind føltes det rigtig koldt på de åbne områder, bl.a. ved  klubhuset, men inde i skoven var det ikke vinden, men snarere bakkerne og de utydelige stier, der for de flestes vedkommende var dækket af sammenblæste blade, der gav i hvert fald undertegnede lidt udfordringer. Stormen havde ikke efterladt de store spor; kun lidt nedfaldne grene og kviste hist og pist, men ikke noget, der ville kunne få afgørende indflydelse på udfaldet af konkurrencen i skoven. Alt i alt var der lagt i kakkelovnen til en – synes jeg – fair tur i skoven for løberne.
Ved totiden var posterne i skoven, og jeg kunne nyde et bad og en kop kaffe hos familien i Vejle, mens jeg ventede på, at mørket skulle falde på.
Jeg fik senere at vide – fra personer, der var anderledes mærket af stormen i deres del af landet, at man nervøst havde holdt øje med hjemmesiden for at se, om stævnet ville blive aflyst. Med mine oplevelser i skoven var den tanke aldrig faldet mig ind.
Stormen fik dog lidt indflydelse for mig. Det annoncerede måltelt blev droppet, og jeg var tilbage til min bil som stævnecenter. Jeg skulle ikke ud at lede efter et telt, der var blæst væk, et eller andet sted i skoven…

Igen en post, der forsvandt under løbet.
Jeg ved ikke, om det var vinden, der gjorde udslaget, men ikke alt gik i løbet af aftenen, som det skulle, og som jeg havde håbet.
Det første, jeg faldt over, var, at en god håndfuld løbere havde glemt at stemple i startenheden, og dermed kunne jeg naturligvis heller ikke give disse løbere deres helt nøjagtige løbstid.
I stedet kunne jeg bruge den check-enhed, som Stine stod med ved starten, til at estimere en cirka løbstid, nogle sekunder eller minutter for lang, og aldrig for kort – men alternativet ville jo være at diskvalificere disse løbere. Og det giver i mine øjne ikke mening til et stævne som NightChamp. Det er jo trods alt ikke et DM, vi har med at gøre.
Da check-enheden ikke var synkroniseret med det øvrige SI-udstyr, krævede det en del manuelt arbejde ved pc’en at beregne de forskellige løberes check-tid. Hvordan dette rent teknisk gøres, når tiderne skal findes i en enhed, der ikke er synkroniseret med resten af systemet, skal jeg gerne forklare ved en senere lejlighed.
Fakta er, at det lykkedes mig at give løberne en næsten korrekt løbstid. Jeg synes, at det var arbejdet værd, også selv om det betød, at resultaterne kom lidt senere på nettet end vanligt.
Ydermere oplevede vi igen her til aften, at en af posterne på bane 8 “forsvandt”. Dette skete – i modsætning til i sidste uge – ikke før løbet, men først da alle løbere på banen var kommet i mål, og i øvrigt havde stemplet posten. Altså var den forsvundet mellem kl. 19 og indtil det øjeblik, postindsamlerne ville hente den. Væk var den – og væk blev den. To af postindsamlerne forsøgte at finde den i området nær det sted, hvor den var blevet anbragt om eftermiddagen – men væk var den. Jeg har ligeledes forstået, at også medlemmer af SNAB har været ude at lede efter den, men uden held. Det er jo lidt ærgerligt, at nogen kunne finde på at fjerne en post – det giver ikke mening i mine øjne. Men det er åbenbart noget, vi skal kalkulere med, når vi løber i bynært terræn?
Sidst, men ikke mindst, smækkede låsen i SNABs klubhus med den ene af mine indsamleres bilnøgler indenfor og indsamleren udenfor! Også her sprang en SNAB-løber til og kørte tilbage til klubhuset for at låse op, og vi kunne få en lykkelig afslutning på aftenen.

Løse postdefinitioner
Da jeg af og til får spørgsmålet, om jeg ikke vil revidere min beslutning om ikke at udlevere løse postdefinitioner, kommer jeg gerne med mine betragtninger her i stedet for at stå og diskutere det ude i mørket.
Oprindelig blev beslutningen taget med udgangspunkt i coronasituationen, nemlig et forsøg på at begrænse smitte ved at mange løbere ikke skal rode definitionerne igennem, med deraf følgende mulighed for at viderebringe smitte via papiret. Jeg husker i den forbindelse, at jeg måtte aflyse hele sæsonen 2020-21 efter et krav fra myndighedernes side om, at løberne ikke engang måtte røre den samme SI-enhed eller det samme poststativ.
Samtidig er beslutningen også et spørgsmål om anvendelsen af ressourcer og klimaaftryk.
Jeg ved godt, at der går noget af papiret til spilde, når man udskriver en postdefinition til sig selv hjemme på egen printer og kan skal bruge den ene ud af flere, men man udskriver jo kun, hvis man også virkelig vil bruge den. Og det er jo ikke alle, der løber med postdefinitioner!
Når jeg omvendt skal stå for postdefinitionerne, skal jeg naturligvis kalkulere med, at der skal være en postdefinition til alle løbere, uanset om de ønsker en, eller ej. Der skal være postdefinitioner nok og helst et par ekstra til hver bane. Også postdefinitioner til de løbere, der af en eller anden grund ikke kommer til start. Resultatet har efter hvert løb været, at jeg stod med en hel stak postdefinitioner, der bare kunne kasseres. I mine øjne et unødigt spild.
Når det er sagt, ved jeg også, at der er løbere, f.eks. fra samme klub, der lige aftaler at printe til hinanden. Dette kunne jeg da godt opfordre til, at man fremover kunne tænke i.
Postdefinitioner printet af undertegnede vil ikke komme tilbage til NightChamp.

Aftenen i nøgletal
Antal tilmeldte løbere: 251 – Antal startende løbere: 234 – Antal ikke startet: 17
Temperatur: 8 grader det meste af aftenen, selv om det på grund af vinden føltes koldere især for os, der havde en stillestående opgave.
Antal forsvundne poster: 1
Antal glemte sager: 2 par løbesko i/ved indgangen til SNABs klubhus.
Sidste løber i mål: 20:44 – Familien Dagsberg/Thomsen tilbage i varmen i Aarhus: 22:05 – Resultaterne på nettet 22:25. Dette er lidt sent i forhold til de tidligere uger, men netop denne aften var der – som ovenfor  beskrevet – en del efterarbejde for at give deltagerne den mest fair behandling.
(Og ja – det kan man jo så altid diskutere det rimelige i at bruge tid på!)

Tak til mine hjælpere
Sluttelig endnu en stor tak til Hans Christiansen, der var min uvurderlige hjælper i form af at være chauffør for undertegnede og materiel fra Aarhus til Vejle, hvilket på dagen gik uden trafikale udfordringer. Tak til Henning Schou for det store arbejde med at holde kortet opdateret, for kontrol af posterne og for hjælp med postudsætningen. Tak til medlemmer fra SNAB – ingen nævnt, ingen glemt – med diverse hjælp, udlån af faciliteter mm. Det har været en fornøjelse at afvikle en etape i Nørreskoven!
Endvidere igen, igen, tak til min kone Claudia samt vores to sønner, Hjalte og Silas, samt sidstnævntes kæreste, Stine, for deres uvurderlige hjælp med afviklingen af starten.
Og endelig en stor tak til postindsamlerne fra OK PANs ungdomsafdeling – denne gang repræsenteret ved 3 ikke helt unge løbere, der sørgede for, at udstyret kom i hus. Næsten det hele…

Næste uges afdeling af NightChamp-serien finder sted i den sydlige udkant af Aarhus i Fløjstrup Skov med stævneplads og parkering ved Moesgaard Strand.
Denne etape bliver således den sidste, inden vi kan holde en velfortjent julepause.
Efter jul mødes vi – forhåbentlig – på Himmelbjerget i jomfrueligt natløbsterræn den 2. februar 2023.

Vi ses i skoven – gerne næste torsdag i Fløjstrup.

Dette indlæg blev udgivet i Løbsberetning. Bogmærk permalinket.