Børgelund/Gludsted Plantage – 6. etape, 2021-22

Med aftenens løb i går fik vi så lukket og slukket for denne vinters NightChamp, og vi kom i mål med en serie af løb, der blev lidt anderledes end de foregående år – takket været Coronaen. Vi oplevede således ret mange afbud – flere end normalt, og vi tog også vores forholdsregler i forsøget på at undgå smitte. På organisationssiden droppede vi printede postdefinitioner samt udlevering af stræktider, og når vi nu lige får evalueret løbene, kunne jeg forestille mig, at i hvert fald hjemmeprint af postdefinitioner vil blive noget, vores deltagere også vil komme til at leve med fremover.
Aftenens løb var nr. 108 i serien, der efterhånden har kørt i 17 sæsoner, og i denne sæson passerede vi en markant milepæl, idet vi ved prologen i starten af november sendte løber nr. 10000 i skoven. Endvidere er jeg nu oppe på gennem årene at have præsenteret jer deltagere for 656 forskellige bane i NightChamp-sammenhæng.

En planlægning, der hele tiden måtte ændres
Der har været rigtig mange planer, der har måttet ændres og revurderes, i forbindelse med løbet i aftes. Først og fremmest skulle løbet egentlig have været afviklet på Sletten med efterfølgende kaffe og præmieoverrækkelse på HNIE – som vi jo plejer det.
Men da Silkeborg OK selv bruger Sletten til en etape ved Påskeløbene, og da jeg i samråd med forstander Lars Fey på HNIE valgte at droppe kaffen af hensyn til risikoen for coronasmitte, måtte jeg i gang med at undersøge alternative muligheder.
Dette gjorde, at jeg i samråd med Henning Hansen, der er skovkontakt i Horsens OK, valgte at forsøge mig med Børgelund, som det jo så også endte med at blive. Børgelund var som sådan jo også interessant, fordi DM nat i 2021 skulle have været afviklet her – men blev corona-aflyst. Dette gav mig et nyt kort at arbejde på, men samtidig var det uklart, hvor stor en del af kortet, jeg kunne bruge, idet der er 3 skovejere, der ejer hver deres tredjedel: Skov- og Naturstyrelsen, Silkeborg Kommune og en privat lodsejer.
Da den første tilladelse – SNT melder altid hurtigt tilbage – var i hus den 7. januar, medførte det nogle ture i skoven i dette område, samt at det første udkast til baner hurtigt var på plads.
Den 25. januar indløb tilladelsen til at bruge Silkeborg Kommunes del – den midterste del af løbsområdet. Altså: tilbage til skoven og designe nogle nye baner, hvor dette område blev inddraget på alle baner. Silkeborg Kommunes område, Hjortholm Skov, er et ret interessant område, hvilket I som løbere vel også bemærkede?
Summa summarum: et nyt sæt baner lå klar, og jeg troede, at jeg var i mål med forarbejdet, da der ikke forelå nogen tilladelse til det private område.
Og dog. Den 9. februar – hvor jeg stort set var på vej på ferie i uge 7 – kom tilladelsen så også til resten af skoven – Børgelund. Ferien blev afkortet, og sidste weekend blev brugt til at lave nye baner, så alle baner (minus bane 5 og 8) også vendte inde i privaten. Det betød naturligvis endnu et par ture til og i skoven.
Det var lidt i sidste øjeblik…

Et løb, jeg aldrig glemmer
Næste problem: Når der arrangeres orienteringsløb i Gludsted Plantage er det kutyme, at der parkeres i det militære område i den sydlige del af plantagen – så det tog jeg ligesom også lidt for givet i år. Men jeg havde – under mine besøg i plantagen set, at der var sat kæde over indkørslen til området; så for en sikkerheds skyld måtte jeg hellere sikre mig, at der ikke var kæde over i aftes. Derfor en mail og en opringning til SNT for at få den knast af vejen.
Da de ringede tilbage, havde de også lige clearet situationen og mit ønske med Flyvestation Karup, der administrerer bunkersområdet. Herfra var meldingen, at vi “under ingen omstændigheder” måtte parkere i området, på grund af den “ændrede sikkerhedssituation i Europa lige nu”. En parkering af en del biler kunne også være en hindring for dem, hvis de skulle “arbejde i området”.
Derfor blev jeg i mandags tvunget til at anvise kantparkering på Faurholtvej; ikke optimalt, men alternativet ville være at aflyse stævnet.
(SNT angav en anden indkørsel til bunkersområdet og gav tilladelse til, at et par biler/vi som arrangører måtte køre derind).
På grund af ovennævnte var jeg tidligt i terrænet – mens snevejret var på sit højeste, og i det øjeblik, jeg parkerer bilen, opdager jeg, at jeg havde glemt min pc, og uden pc, ingen aflæsningsmulighed. Heldigvis var det øvrige arrangørteam lige kørt fra Aarhus, så de måtte vende om og hente pc’en.
I øvrigt traf jeg, da jeg afmærkede med reflekser, flere lastbiler, der var i gang med at tømme nogle af bunkerne for militært grej – så en del aktivitet var der – som forudsagt af folkene i Karup. Jeg ved også, at flere af jer under løbet stødte på ovennævnte lastbiler.
Jeg tror, at I kan forstå, at jeg var en lettet mand, da jeg kørte fra skoven kl. 21:15, da sidste løber var i mål, og postindsamlerne, Ivan og John, tog ud på deres runde.

Et par ord om aftenens løb
Rent IT-teknisk var der ingen problemer; alle fik stemplet ind i mål, og alt klappede perfekt. Det var mere deltagerne selv, der havde udfordringer. En enkelt person tabte sin brik og kom i mål uden, og en enkelt person tabte sit kort og kom i mål uden???
5 personer kom til mig før start for at låne en pandelampe; nogle var kommet af sted uden, og nogen var kommet hjemmefra med en defekt pandelampe.
Nogle syntes, der var lækkert med nyfalden sne, mens andre beklagede sig over, at de sidst startende kunne drage fordel af spor i sneen. Ja, sådan er der jo så meget…
Flere kom til skoven og prøvede lykken: De var ikke tilmeldt, men ville gerne ud at løbe.
Men lige netop i aftes var kortbeholdningen lidt knap, og kun de personer, der havde eftertilmeldt sig på nettet, fik stort set den bane, de ønskede. For lykkeridderne var det en dårlig aften. Et par løbere, der gerne ville ud at løbe bane 1 eller 2, måtte nøjes med en bane 6 eller 7 – eller vente til starten lukkede for at se, om der evt, kunne være et kort til dem på en af de længere baner. Efterfølgende kunne vi konstatere, at vi på flere banerne havde kort nok – men det kunne vi jo naturligvis ikke kalkulere med tre kvarter før starten lukkede!

Så er det præmietid
Efter etapen i uge 6 kunne jeg fortælle, at vi havde fundet en vinder i 10 af løbsklasserne, samt at disse vindere ville få deres præmie efter aftenens løb, hvor vores svigerdatter, Stine, agerede “kyssepige” og kunne finde de rigtig størrelser og farver af NightChamp-vinder-T-shirts til vinderne – hvis de ellers var til stede.
De resterende 9 klasser blev (naturligvis) afgjort i aftes, og disse vindere vil få deres præmie ved lejlighed, f.eks. NJ2D. Jeg sørger for at have præmierne med ud i landet…
Som jeg tidligere har skrevet var flere af de 9 klasser de facto afgjort, mens det var helt åbent i flere andre klasser.
I D16 endte Laura Kaldahl Hornbæk som vinder – på trods af at hun kun stillede op til de fire løb i november; løb hun til gengæld vandt alle fire.
I D40 tog Pernille Buch en sikker sejr. Også hun stillede kun op i 4 løb, som hun alle vandt.
I D50 var det helt åbent mellem Marianne Lynge Krogh og Rikke Holm Nielsen. Her trak Marianne det længste strå.
I D70 fik vi det tætteste opgør af alle, idet Ann Dorrit Hansen og Elin Holm Jensen stod helt lige i regnskabet efter 5 bedste løb – og de stod faktisk også helt lige efter 6 bedste løb. Altså måtte vi ty til reglen om, at vinderen ville være den person med flest point i alle deres starter. Her vandt Ann Dorrit.
Et andet ekstremt spændende og tæt opgør fik vi i H14, hvor 4 løbere endte inden for 2 point! Her trak Vilhelm Rokkjær det længste strå med 493 point foran hans fætter Mathias, der fik 492 point. Faktisk endte Vilhelm med at vinde klassen sammenlagt – uden at vinde en eneste etape!
Også i H16 havde vi en skarp dyst om sejren. Den endte med at falde ud til Axel Örnhagen Jørgensens fordel. Her kunne Asbjørn Fenger-Grøn nok ærgre sig over, at han kun havde fire tællende løb – som han i øvrig alle vandt.
I H20 har pilen længe peget på Jonas Ellegård Kokholm, og sådan blev det da også. Også her har vi en løber, Jonas Damm Als, der kun havde 4 starter – som han havde vundet.
I H50 løb Kim Rokkjær med en sikker sejr, og endelig i H60 blev det min stafetmakker, Ivan Christensen, der tog sejren med en sikker margen.

Tak til mine hjælpere
Sluttelig en stor tak til alle, der på den ene eller anden måde har hjulpet mig med aftenens løb i Børgelund. Det gælder lige fra Thomas Hjerrild, der satte posterne i skoven i silende regn, til Ivan Christensen og John Holm, der sprang til, da det allersortest ud med postindsamlingen. Og så er der jo alle dem derimellem: min kone Claudia, der ud over arbejdet med starten også lige samlede en tredjedel af posterne ind efter løbet, mens jeg ventede på de sidste i mål. Ligeledes sønnike Silas, der var vendt tilbage fra skiferie og Corona samt svigerdatter Stine, der også var tilbage fra Corona.
Derudover en stor tak til alle de, der har hjulpet på den ene aller anden side med alt fra stort til småt. Rekognoscering og tegning af kort, georeferering og opsætning af kort, skovtilladelser, support på O-Track, support på Condes, trykning af baner – og sådan kan jeg blive ved. Det er en stor fornøjelse at arbejde med jer alle, og uden jeres indsats, ja, så er det ikke nogen NightChamp.
Og så glæder det mig faktisk lidt, at hverken jeg eller min familie i år har lovet nogen, at vi ses næste år…

Nu takker vi så af for i år, og vi glæder os lidt til selv at komme ud at løbe.
For de, der ikke har fået nok af natløb i denne omgang eller vil holde formen ved lige indtil DM Nat i marts måned, så er der mulighed for at deltage i Sydkredsens natløb de næste 3 torsdage i trekantområdet. Det starter på torsdag med et løb i Vingsted vest for Vejle.

Vi ses i skoven

Dette indlæg blev udgivet i Løbsberetning. Bogmærk permalinket.