Sletten – 6. etape, 2016-17

Med denne aftens løb her på Sletten i det bakkede søhøjland – endda i flot snevejr – kan vi så lukke ned for i år og sige løberne tak for deres opbakning til NightChamp-serien. Den 13. sæson med 7 natløb hen over vinteren er forbi, og arrangørteamet kan nu puste ud i visheden om, at det nu varer det meste af et halvt år, inden der igen skal spekuleres i natløbsbaner, skovaftaler, praktiske gøremål i forbindelse med stævnerne, venten i kulden, med hvad dermed følger.
I år har jeg haft større hjælp end tidligere, og to af de helt store opgaver – at få posterne i skoven og hentet hjem igen – har jeg i år slet ikke selv skullet bekymre mig om. Dette har også været nødvendigt, mine arbejdstider taget i betragtning. Til at få posterne i skoven har jeg haft hjælp af nogle af de bedste til den opgave, og jeg har derfor kunnet forlade mig på, at netop denne vigtige del af arrangementet – at posterne er placeret rigtigt – har været varetaget af kompetente folk. Gennem de seneste 5 år har Erik Bobach være min faste hjælper, når der har været løbet i Silkeborgskove, og fra i år har Henrik Markvardsen og Hans Christiansen påtaget sig opgaven i skovene omkring Horsens og Aarhus. Henrik har dog en vis erfaring i samarbejdet med mig om banerne, idet han tidligere været postudsætter ved flere af løbene.
Med så kompetente folk til postudsætningen, forstummer snakken om poster, der ikke står helt rig-tigt og poster der er puttet. Det har bare ikke været tilfældet!

DMI lovede farligt vejr!
Nogle dage før aftenens løb begyndte DMI at smide malurt i NightChamp-bægeret, idet de truede med, at et voldsomt lavtryk ville passere Danmark sidst på torsdagen – og ikke mindst at dette lavtryk ville medføre op til 20 cm sne i løbet af torsdag aften og natten til fredag. Samtidig var man på nippet til at fraråde unødig udkørsel, fordi man frygtede, at især mindre veje ville kunne sne eller fyge til. Derfor var det da heller ikke banerne, tilmeldingen til løbet eller andre o-relevante emner, der fyldte i mit hoved i dagene op til løbet, men derimod vejret. Vejrudsigter blev studeret, men da der ikke opstod store vejrmæssige eller trafikale problemer i løbet af eftermiddagen, fandt jeg det ikke nødvendigt at aflyse løbet. Altså hjemmefra i lidt god tid (efter at det var begyndt at sne), så løberne kunne komme i skoven til det lovede tidspunkt. Og posterne var jo i skoven (tak, Erik) og kaffen og brødet på HNIE bestilt og klar til, at vi indtog spisesalen, så var det bare at komme op fra den varme sofa…

Noget andet var så, om nogen af de tilmeldte løbere så lod sig afskrække af vejret og blev hjemme? Og det var da i høj grad noget, man må formode. Hele 159 løbere havde således tilmeldt sig aftenens løb, men af disse valgte ikke mindre end en fjerdedel, eller helt nøjagtigt 41 af de tilmeldte, at blive hjemme – og i hvert fald ikke alle på grund af sygdom eller skader!
Samtidig betød vejrgudernes rasen i løbet af eftermiddagen, at de deltagere, der mødte frem til start, fik en noget hårdere medfart i bakkerne, end jeg oprindelig havde tiltænkt. På grund af sneen var stierne mange steder svære at se – hvilket ikke mindst var en udfordring for de yngste løbere. Og sneen, der havde lagt sig på stativerne og grenene omkring posterne, gjorde, at reflekserne mange steder var vanskelige at lyse op. I det hele taget gjorde sneen i luften under hele stævnet, at kortet var svært at læse – og når man kiggede op, lyste pandelampen ind i en mur af hvidt. Endelig betød sneen i skovbunden, at skrænterne blev meget glatte, og en del af deltagerne havde visse steder noget svært ved at stå fast! Lægges alt dette sammen betød det, at de baner, jeg ellers havde kreeret som svære, men fair, blev betydelig sværere, samt at mange måtte bruge forholdsvis megen tid i skoven. Desværre betød det også, at mange af deltagerne valgte at udgå (28 løbere = cirka af en fjerdedel af de startende!) Ikke med min gode vilje, men vejret havde jeg desværre ingen indflydelse på!

I øvrigt kan jeg ikke lade være med at fremhæve kvaliteten af de kort, som vi anvender ved NightChamp – en kvalitet, som vi i øvrigt har anvendt i mange år. Kortene leveres af Grafisk Forum v. Carsten Thyssen i Horsens, og gang på gang viser det sig, at de er af ypperste kvalitet. Selv på en aften som denne, hvor sne, væde og mudder forsøgte at gøre det slemme ved kortene, kunne man efter løbet stort set ikke se, at de havde været i skoven og derunder også blevet foldet og bøjet. Ingen farve løb ud, ingen farve smittede af, og selv hvor kortet havde været foldet mest, krakelerede det ikke. Når det blev renset og tørret efter løbet, fremstod det som nyt! Tak til Carsten!!!

Et par negative oplevelser fra aftenens løb
Ud over de problemer, som snekaosset betød både til og fra stævnet samt ude på banerne i skoven, fik vi desværre også lidt problemer med noget af vores udstyr i skoven. Ret hurtigt viste det sig, at post 41 konsekvent nægtede at lege med, og den var inaktiv hele aftenen. Posten fandtes kun på bane 6 – den mellemsvære bane, og da løberne på denne bane i øvrigt var nogle af de første i mål, kunne jeg i softwaren i ro og mag få godkendt løberne på banen. Alt i alt en nem løsning til alles tilfredshed.
Større problemer oplevede jeg på bane 1. Her registrerede systemet ingen klip på de 4 første poster – for nogen af løberne. Og mystikken bredte sig, da denne fejl tilsyneladende ikke lod til at have nogen logisk forklaring, idet alle de derved diskede løbere hårdnakket påstod, at de selvfølgelig havde stemplet også disse første poster. Ved en granskning af de registrerede klip i softwaren mente jeg dog, at fejlen kunne være, at post 4 på banen (kontrolnummer 55) fejlagtigt var kodet til at cleare/rense brikken, og når løberne derfor stemplede denne post, blev deres brik i stedet nulstillet/slettet og genstartet, og stræktiderne for de første 4 poster overskrevet. Dette gav nogen rod i tiden, og det eneste, jeg derfor kunne gøre, var at starte tiden fra den næstfølgende post. Løbstiden for alle løberne på banen er derfor 1 sekund til og med stemplingen af post 5. Ærgerligt, men der er intet andet logisk at gøre. I øvrigt kan jeg så opfordre til, at man lægger sit vejvalg ind i LiveLox – her vil tiden/stræktiderne blive rigtige, da de baserer sig på et gps-ur og ikke brikken.

Post 50
Efter løbet var der mange diskussioner om aftenens baner, men de fleste kommentarer gik da på, at man var ærgerlig over egne fejl. Også vejret, nemlig at det stort set kun var snefnuggene, man kunne oplyse, når man kom løbende, blev kommenteret. En enkelt post, kontrolnummer 50, fik dog ekstra mange kommentarer med på vejen. Posten var placeret i en markant slugt (nede) i en tæthed 1 – se kortudsnittet til højre. Under normale omstændigheder ville posten ikke være unfair eller overdrevent svær, men den kommer – vejret taget i betragtning – netop på denne aften til at falde uden for denne kategori. Jeg mener, at jeg normalt er meget omhyggelig med at placere posterne fair, og havde det ikke sneet (dvs. at man stort set kun kunne se en hvid mur foran sig, når man løb), havde posten nok ikke været så svær. Slugten er meget tydelig, og posten kunne lyses op, når man løb ind i den rigtige slugt – bare ikke når man lyste på en mur af sne. Havde jeg været klar over, at vi ville få snevejr, ville en postplacering i den lille slugt sydvest for placeringen eller på udløberen endnu længere mod sydvest nok have været mere fair. Men vejret havde jeg ingen indflydelse på – og en plan B hjælper vel ligesom ikke!
I øvrigt gav posten mange sjove bemærkninger fra løberne. Således kunne en løber berette om, at han efter et stykke tid stoppede op og talte, at der var 13 lys i mørket rundt omkring ham!

Herefter kan regnskabets så gøres op, og fordelt på klubber blev klassevinderne:
OK PAN: 4 vindere: H20 (Mikkel Holm Nielsen), H21 (René Rokkjær), H40 (Henrik Hinge), H50 (Kent Lodberg)
Horsens OK: 4 vindere: D12 (Johanne Skouboe), D21 (Greti Pentek), D40 (Rikke Holm Jensen), H14 (Jacob Mikkelsen)
Silkeborg OK: 2 vindere: D16 (Nanna Lysemose Poulsen), H16 (Andreas Bagger Hagner)
OK Djurs: 2 vindere: D60 (Ann Dorrit Hansen), H70 (Max Hansen)
OK GORM, Jelling: 1 vinder: H60 (Poul Erik Buch)
OK SNAB, Vejle: 1 vinder: D14 (Eva Örnhagen Jørgensen)
Kolding OK: 1 vinder: D50 (Marianne Lynge Krogh)

Tak til mine hjælpere
Her på falderebet skal der lyde endnu en stor tak til alle mine hjælpere, der har gjort det muligt af gennemføre NightChamp-serien. I uprioriteret rækkefølge er der tale om…
Postudsætterne: Erik Bobach ved løbene i Silkeborg-skovene, således også ved aftenens løb, samt Henrik Markvardsen og Hans Christiansen, der står for løbene, der afvikles i de øvrige skove. Endvidere endnu en tak til Hans Christiansen, der står for at bringe materiel fra Aarhus til Silkeborg, når der løbes i skovene her.
Postindsamlerne, der igen i år består af medlemmer af PANs ungdomsafdeling. Indsamlingen styres af Jeanette Finderup, der sørger for at sætte navne på, så posterne kommer sikkert i hus igen.
Tak til korttegnere (ikke mindst Frank Linde, PAN, der nytegnede hele to af de kort, vi i år brugte til stævnerne) og skovkontakter
Tak til Horsens OK for lån af brikker og andet udstyr
Tak til HNIE for at være med til at give årsafslutningen en hyggelig ramme
Endelig tak til vores to sponsorer, Løberen samt Ledlenser, for de fine præmier.
Sluttelig en stor tak til min familie, mine drenge, der trofast har hjulpet med starten og andet forefaldende arbejde i forbindelse med stævnerne og i øvrigt er kommet med mange input til stævnerne samt min kone Claudia, der derudover har givet mig plads og tid til at sørge for al det praktiske. Hun har dog ved flere lejligheder været med i skovene for at kigge på postplaceringer, så vi har kunnet nyde en tur i naturen sammen i ny og næ.

Og så er det ellers familien Dagsberg/Thomsens tur til at komme ud at løbe…

Vi ses i skoven

Dette indlæg blev udgivet i Løbsberetning. Bogmærk permalinket.