Fløjstrup – 1. etape, 2012-13

Så blev igen tid til en omgang NightChamp i det øst-/midtjyske område, og igen efter samme koncept som altid: 3 løb her i november måned, hvor løbsåret toner ud – efterfulgt af tre løb i februar som optakt til den nye sæson.
Gennem de seneste måneder har jeg været i gang med at arrangere denne vinters 6 løb, idet man nu om dage skal være tidligt ude for at kunne komme i ”de rigtige” skove. Der er søgt løbstilladelser, truffet aftaler med hjælpere, fundet egnede stævnepladser med mulighed for parkering at et stadigt stigende antal biler, og jeg har været i skovene rigtig mange gange for at finde egnede og interessante postplaceringer og testet finurlige vejvalg. Alt i alt et arbejde, der har røvet en hel del af min fritid – og alt sammen for at kunne give den kræsne orienterer nogle gode oplevelser i skovene.

Sidste års deltagerantal viste, at NightChamp har udviklet fra at være et mindre lokalt natløbsarrangement i nærskovene omkring Horsens med 10-15 deltagere pr. løb til at være et løb med deltagere fra nær og fjern – med ti gange så mange løbere. Og i år ser det endnu engang ud til, at serien kan trække folk ud fra de varme stuer – og ud og binde an med natløb i de midtjyske terræner på et tidspunkt af året, hvor vi ellers ikke er forvænt med konkurrenceløb. Ikke mindre end 153 løbere havde meldt deres ankomst til aftenens etape – og af disse kom 145 i skoven; ikke en rekord for løbet, men alligevel det næststørste antal løbere nogensinde!

Som sidste år afvikles alle seriens 6 løb i området mellem Århus, Horsens og Silkeborg, og der arrangeres 2 løb i hver af de 3 ovennævnte klubbers skove. Aftenens afdeling gik i Fløjstrup Skov, hvor vi til lejligheden fik lov til at anvende Aarhus kommunes fine, dobbelte P-plads i sydenden af skoven til parkering og mødested; og endda fået dem til at åbne bommen mellem de to dele af P-pladsen, så der kunne blive plads til alle biler. Herfra var der kort afstand til start, før banerne gik ud i en skov, der slet ikke er så let i mørket. Fløjstrup Skov er ikke særlig kuperet (når man lige ser bort fra skrænterne ned mod vandet), men da det havde regnet temmelig meget i den seneste tid – og endda stod ned i stænger tidligere på løbsdagen, oplevede de fleste løbere skoven som meget tung og mudret, og rigtig mange af løberne havde en ”lang dag på kontoret”. Flere blev mere eller mindre væk i de diffuse områder mellem de store veje, og mange havde problemer med at holde retningen og vurdere afstanden ikke bare på langstrækkene men også, når der skulle finorienteres.

Med de mange deltagere var der også i år indikeret en skarp konkurrence i flere af klasserne, og mange landsholdsaktuelle løbere og ”landsholdspensionister” var på startlisten. Endvidere var der deltagelse af løberne fra TVO, Team Vejle Orientering, mens TC Midtjylland ved aftenens løb nøjedes med at løbe træning på de poster, der nu engang alligevel var i skoven. Sidst, men ikke mindst, havde Kolding OK valgt at holde deres klubmesterskab i natorientering ved denne afdeling af NightChamp – så de mødte forholdsvis talstærkt frem, selv om de havde et stykke vej fra Kolding til aftenens løb.

Aftenen bød i øvrigt på et fint og klart løbevejr med temperaturer på 7-8 grader og (ikke mindst) tørvejr, der gik over i let regn, da jeg lidt efter 21 kunne køre hjemad mod Vejle.
Største problem – for undertegnede – var i øvrigt, at jeg ved ankomsten til stævnepladsen opdagede, at jeg havde glemt at sætte stikket fra opladeren i pc’en, og at jeg derfor måtte håbe på, at 70 % opladet var nok til at afvikle løbet, og få alle stemplet ind, når de kom i mål. Og det gik på et hængende hår. Ét minut efter at sidste løber var i mål, døde pc’en! Så har man lært det, også!

Ved aftenens løb havde jeg overtalt den professionelle fotograf, Lars Gabrielsen, Beder, til at komme ud i den mørke skov og teste sine evner som sportsfotograf. Lars, der ellers mest er kendt for sine naturbilleder – og bl.a. for et par år siden blev kåret som årets naturfotograf, stillede da også med sit udstyr og fulgte os – især løberne fra start til slut. Dette er der kommet nogle særdeles spændende billeder ud af. Billederne er desværre ikke offentlig tilgængelige mere. Men tak til Lars for de mange flotte fotos…

Efter aftenens afdeling har 4 af sidste sæsons klassevindere igen lagt sig i spidsen. I D20 vandt Nina Najbjerg med et imponerende forspring på 20:48, og i D50 skabte Britta Ank Pedersen sig ligeledes et fint forspring på 9:09! På herresiden var det Mathias Ringgive, der kunne lægge sig i spidsen i H20-klassen – foran yderligere 2 GORM-løbere, mens Kent Lodberg kunne bruge hjemmebanefordelen til at trække fra sine nærmeste konkurrenter i H50 med 7:26.
Evigt unge René Rokkjær, der har sejret i H21-klassen de tre seneste år, måtte ved denne første afdeling tage til takke med 2. pladsen, idet den bedste danske herreløber, Tue Lassen, satte sig solidt på førstepladsen med en fantastisk tid på 48:29 for den 8,1 km lange bane i det tunge terræn! En anden landsholdsaktuel løber, Christian Christensen, PAN, kom ind på 4. pladsen i aftenens afdeling.

En tak til mine hjælpere
En stor tak til PANs ungdomsformand, Kenneth Skaug, der sørgede for at alle posterne stod fair og rigtigt, samt til mine sønner Hjalte og Silas for deres uvurderlige hjælp med afviklingen af starten. Og ligeledes en tak til postindsamlerne, Hans Vendelbjerg og Knud Sørensen, der begge ligeledes havde været deltagere i selve løbet.

Næste uges afdeling af serien finder sted i Siim Skov ved Ry, hvor vi igen løber med EMIT-brikker. Dette skyldes, at det er den lokale klub, Silkeborg OK, der lægger udstyr til løbet, mens posterne håndteres af Mogens Hagner, der bor lige op til skoven.
Vær i øvrigt opmærksom på, at vi – på grund af skovens beskaffenhed (læs: kraftige kupering) – kun løber en mellemdistance; men det er der sikkert en del af løberne, der ikke vil lægge mærke til på deres løbstid!