Marselisborg Storskov – 6. etape, 2023-24

Med løb i går aftes fik vi så lukket og slukket for denne vinters NightChamp, og vi kom i mål med en serie af løb, hvor vi for tredje vinter i træk oplevede et markant fald i deltagerantallet – sammenlignet med de foregående år – både når vi ser på antallet af tilmeldte og antallet af startende.
Med baggrund i dette skal vi da have kigget på, om der er noget, vi kan eller bør ændre i forhold til næste sæson, eller om jeg – og min familie med mig – skal sige, at “det var det”, og så bruge vores tid på noget andet. Man hører jo også så ofte, at man skal stoppe, mens legen er god…
Fakta er, at der ligger rigtig mange timer i at arrangere NightChamp, både før, under og efter løbet. Fakta er også, at jeg uge for uge laver en bane 7 og 8, der har mellem 15 og 20 poster, som ingen af de andre baner har – poster, der skal i skoven til 4 til 10 løbere.
Fakta er ligeledes, at der er mange, der hjælper mig med at få løbet ud over rampen, og at der er mange involveret på den ene eller anden måde i løbene.
Og uden mine hjælpere – både på det praktiske og det organisatoriske plan – ville jeg da slet magte at udbyde løbene.

Rundt om forarbejdet til aftenens løb
Nå, men tilbage til denne aftens afsluttende afdeling i Marselisborg Storskov.
I år havde jeg planlagt, at denne – vinterens afsluttende etape – skulle afvikles i Fløjstrup i den sydligste del af Marselisborgskovene, men alligevel så tæt på OK Pans klubhus, at det afsluttende kaffebord med indbygget præmieoverrækkelse kunne foregå her.
Jeg havde endnu ikke været i skoven for at kigge på muligheder for baner, men vidste fra tidligere, at Fløjstrup var en skov, som de fleste løbere ville opfatte som krævende og teknisk svær – ikke mindst om natten. Så jeg så egentlig frem til igen at skulle afvikle en NightChamp-etape her. Og uden at have været i skoven, havde jeg endda løbstilladelsen på plads.
Imidlertid havde jeg ikke taget Aarhus kommune i ed, og da jeg i efteråret tog derud for at rekognoscere, blev jeg lidt overvældet over at se, hvordan man var i gang med at “rewilde” skoven. Der skulle nu være fokus på biodiversitet, så man var i gang med at fælde og ændre i stor stil. Derfor var skoven visse steder mere eller mindre ubrugelig til o-løb, i hvert fald på det aktuelle o-kort, der var over skoven, og i områder var der flere træer, der lå ned, end var oprette. Dette medførte en kommunikation med Flemming Nørgaard, der kunne fortælle, at arbejdet i Fløjstrup ville stå på til hen på sommeren ’24.
En hurtig beslutning blev derfor at droppe Fløjstrup og flytte løbet nogle kilometer nordpå til Marselisborg Storskov, der i oktober sidste år var helt nytegnet til en divisionsmatch. Altså fra et ubrugeligt kort – til et temmelig nytegnet kort. Og så var vi jo stadigvæk i nærheden af Silistria til at afvikle det afsluttende kaffebord!
Lige nu kunne det komme på tale at sætte Fløjstrup på til afvikling af sidste etape næste sæson, hvis man da ellers er færdig med at rode rundt – og hvis Flemming kan nå at få tegnet et brugbart kort.

Og nu til aftenens forløb
Allerede inden første løber kunne sendes i skoven, indløb det første afbud – fra min kone, der efter ferien i sidste uge har ligget mere eller mindre brak og ikke kunne overskue at skulle stå nogle timer i skoven, når sofaen ellers havde været hendes mest trofaste følgesvend de seneste dage. Altså måtte jeg forlade mig på næste generation, både i starten (det har de prøvet før) og til præmieoverrækkelsen (det har de også prøvet før).
I øvrigt blev aftenens etape afviklet i et lidt mærkeligt vejr med støvregn i luften, lidt plusgrader og en del tåge, der voldte mange af deltagerne problemer.
Efter løbet var det, jeg kunne lytte mig til ud af løbernes eftersnak, problemerne med tågen, hvor det absolut ikke var en fordel at skrue blusset på pandelampen op til flere tusinde lumen. Flere kunne berette, hvordan de løb ud over åbne områder og blev helt væk, eller hvordan de kunne løbe parallelt med og få meter fra selv større stier og ikke kunne se stien.
Samtidig berettede flere, at de blev generet af andre løberes lys, der lyste tågen op til en uigennemsigtig mælkehvid grød. Dette sidste gav også et par diskussioner om, hvorvidt man i reglementet skulle have indført en lumen-grænse ved natløb.
Ud over tågen kunne flere mærkeligt nok konstatere, at skoven visse steder var meget blød og tung af løbe i – jeg håber ikke, at det kom bag på nogen?
Og så var der et par stykker, der nævnte, at de havde løbet en god bane – det er noget jeg kan tage med i den kommende banelægning.

Lidt til statistikfolket
117 løbere var tilmeldt, 3 eftertilmeldt og 109 løbere var i skoven, så kun 11 løbere står noteret som ikke-startende. I alt 781 starter har der været i år – et fald på 4 % i forhold til sidste år og et fald på ikke mindre end 29 % i forhold til sæsonen 2019-20, der var sidste sæson inden corona.
Faktisk var denne vinters serie af løb den mindst besøgte, siden indførslen af prologen i vinteren 2011-12, hvor der samlet set var 752 deltagere…
Løbet i går var det 122. NightChamp-løb siden starten i 2005, og sæsonen i år var den 19. sæson med NightChamp. I alt 768 forskellige baner har jeg designet til løbene gennem årene. – Ja, der er faktisk ikke genbrugt en eneste bane, selv om vi flere gange har været i samme skove.
Med sidste løber i skoven i går har mine hjælpere gennem årene sendt i alt 12.535 løbere i skoven. Det højeste antal startende ved et enkelt løb var i Siim Skov i november 2014, hvor 180 løbere var i skoven.
Da jeg – som ungdomsformand i Horsens OK i 2005 startede NightChamp var der flere begrundelser. Den primære var, at jeg gerne ville give vores ungdomsløbere optimale betingelser for at blive bedre natorienteringsløbere, samtidig med at det kunne forbedre deres almene tekniske niveau. Sekundært ville jeg klæde dem bedre på, når de skulle deltage i naboklubbernes Natugle-turnering samt DM Nat, der faldt i forlængelse af NightChamp-løbene. Siden er Natugle-serien tilsyneladende lagt i graven? – Men DM venter nu forude; i øvrigt også med undertegnede som banelægger.

Så er det præmietid
Allerede før de første deltagere kunne løbe i skoven i aftes, var 8 af de 19 klasser afgjort, idet vinderen var fundet i 7 af klasserne, mens der i en enkelt anden klasse (H20) ikke ville kunne udråbes en samlet vinder, fordi ingen af deltagerne i klassen ville kunne nå at fuldføre 4 løb.
Tilbage stod det så at få afgjort de sidste 11 klasser, og det faldt på plads i løbet af aftenen. Flere klasser blev afgjort ved, at den ene eller flere af de potentielle vindere ikke løb aftenens løb, mens der i et par af klasserne skulle tages lommeregneren frem.
Alt i alt kunne min familie udlevere præmierne, løbe-T-shirts sponsoreret af Løberen og Fusion.

I alt fordelte vinderne sig således fordelt på klubber:
OK PAN: Frida Palmfeldt (D12), Kille Beuchert Jensen (D16), Marie Møller Nielsen (D29), Kirk Beuchert Jensen (H12), Oskar Rix Berthelsen (H14), Oscar Sig Tranberg (H21), Flemming Nørgaard (H80)
Horsens OK: Astrid Lykke Nielsen (D14), Rikke Holm (D50), Troels Nielsen (H40)
Viborg OK: Grethe Anæus (D60), Pia Gade (D70), Keld Gade (H60)
Silkeborg OK: Anna Movin (D21), Matthias Klostergaard Rokkjær (D16), René Rokkjær (H50)
OK GORM: Pernille Buch (D40)
Aalborg OK: Michael Fischer (H60)
Til lykke til alle de 18 vindere.

Tak til mine hjælpere
Sluttelig en stor tak til alle, der på den ene eller anden måde har hjulpet mig med aftenens løb i Marselisborg Storskov. Det gælder lige fra postudsætterne, Ebbe Møller Nielsen og Finn Simensen, der sprang til og meldte sig på banen, da vi efterlyste hjælpen.
Tak til Anne Skaug, Anne Birgitte Als og Lisbeth Møller Nielsen, der sørgede for kaffe og boller til efter løbet. Det var rigtig lækkert!
Tak til Flemming Nørgaard, der gennem hele sæsonen har været min hjælp med opsætning af kortene.
Tak til min familie, der på denne aften bestod af sønnerne Hjalte og Silas og svigerdatter Stine – hjulpet af Hjaltes arbejdskammerat, Christian. Tak for både deres indsats i starten og i forbindelse med præmieoverrækkelsen.
Sluttelig skal der lyde en tak til de tre postindsamlere, Bjarke Refslund, Morten Kusk og Hans Vendelbjerg, der fik posterne i hus efter løbet. Det kan tilføjes, at både Bjarke og Hans havde været i skoven tidligere på aftenen på deres respektive baner.
Derudover en stor tak til alle de, der har hjulpet på den ene eller anden side med alt fra stort til småt, og som derigennem gjorde løbet muligt for de 109 deltagere, der kom i skoven.
Og så glæder det mig faktisk lidt, at hverken jeg eller min familie i år har lovet nogen, at vi ses næste år… Vær dog forberedt på, at der kunne starte en ny NightChamp-sæson d. 7. november 2024, hvis der ellers stadigvæk er opbakning fra min familie, og hvis jeg føler, jeg har overskuddet til aften efter aften i mørke, kulde og regn og vente på løberne!

Nu takker vi så af for denne vinter, og vi glæder os til selv at komme ud at løbe.
Vi ses i skoven

Dette indlæg blev udgivet i Løbsberetning. Bogmærk permalinket.