Efter sidste torsdags prolog med omklædning inden døre, bad, adgang til toiletter samt mulighed for mad efter løbet, fortsatte vi her til aften med en mere normal og ordinær NightChamp-etape, hvor alting foregik udenfor. Forud for løbet er der gået lang tid med planlægning, som det jo også har været tilfældet med de øvrige tre løb her i november måned. Imidlertid har jeg ikke haft langt til Havreballe Skov, der er det nordligste område af Marselisborgskovene, og faktisk har jeg gjort rekognosceringen i terrænet til en del af mine daglige gåture. Der har været vejvalgsstræk, som skulle prøves af – og ændres, og der har været poster, der skulle flyttes, og det har jeg alt sammen kunne klare, ved at lette r… og komme ud af døren og gå en tur til og i skoven. Parallelt med banelægningen har jeg kommunikeret med korttegneren Kell, der har givet indspark i forhold til postplaceringer, jeg måske skulle genoverveje!
Da Havreballe Skov er en bynær skov, med hvad dette indebærer, har den største udfordring for løberne været at holde styr på de mange stier, vil jeg tro. En skov, hvor der bare har skullet løbes stærkt (og alligevel passes på ved passage af vejene), hvis man ville være med i toppen på ens bane…
Jeg havde ved aftenens løb haft hjælp af Bjarke Refslund og Finn Simensen, der sørgede for at posterne kom til og i skoven og i øvrigt blev sat på de rigtige steder. Endnu engang stort tak til disse to hjælpere for dette arbejde!
Overvejelser i forbindelse med at anvende Havreballe Skov
Igennem flere år har jeg haft lyst til at anvende skoven til en etape, men hver gang er det blevet ved overvejelserne. Dette baserer jeg på 4 faktorer:
Sværhedsgraden: Skoven er orienteringsmæssigt for let – og for mange vil det nok betyde, at der mere vil blive tale om en skovsprint. I store områder ude i terrænet kan man med lethed forenkle sin orientering, om end der i den nordligste del af skoven er lidt mere at byde på.
Med andre ord – for uinteressant.
Mange gæster i skoven: Som det er tilfældet med enhver anden bynær skov, er der også i Havreballe mange daglige gæster – på gåtur, ude at løbe eller på vej på mountainbike. Derfor kan det også være lidt risikabelt med poster langs stierne, og vi har jo før været ude for, at nogle af skovenes gæster har haft svært ved at skelne mellem dit og mit; tre gange ved tidligere etaper er der fjernet poster langs stierne – og hver gang er det sket i skove, hvor der færdes mange mennesker.
Mange vejpassager: Ydermere er der mange asfaltveje gennem området, og det er umuligt at designe baner, der bliver kringlet uden om vejene. Og enhver passage af mere eller mindre trafikerede veje giver mulighed for at komme i karambolage med biler eller cyklister, måske endda uden lys. Derfor er jeg generelt ikke meget for at anvende terræner, hvor passage af trafikerede veje bliver en del af momentet – da slet ikke for de yngste løbere. Da vi ydermere er tæt på byen er trafikken ikke så sparsom som på de små veje “ude på landet”. Aftenens baner havde derfor også mindst én vejpassage – og for bane 1 var der tale om hele 9 gange, hvor en vej skulle passeres!
Parkeringen: Med parkering ved Djursland Bank Arena/Ceres Park er der normalt nok P-pladser at tage af, og dog. Nogen gange – når der er fodbold, håndbold eller anden sport på programmet på stadion eller i hallen, kan det være svært at finde en ledig p-plads. Men mig bekendt – og det var endda umuligt at tjekke med sikkerhed – skulle der ikke være nogen organiserede idrætskonkurrencer på vores løbsaften, så der burde ikke være problemer med at få anbragt bilerne. Når jeg så alligevel har haft mareridt over parkeringen, så har det i høj grad også været på grund af, at jeg ikke vidste, hvor jeg selv kunne parkere – og dermed hvor brikaflæsningen skulle være. Jeg kunne risikere, at jeg med mit udstyr skulle holde en del biler væk fra målposten – med deraf følgende besvær for løberne at finde mig og få brikken aflæst…
Men sådan måtte det så være – og som bekendt gik alt jo godt. Alle fik lidt orientering ud af det, ingen manglende poster, ingen uheld og alle fik aflæst deres brikker.
Lidt fra aftenens forløb
For denne etape gjaldt, alting var lidt lavere end for en uge siden: Antallet af både tilmeldte, startende og ej startende var lavere end ved prologen. 114 var tilmeldt (inkl. 5 eftertilmeldte), 105 løbere startede ud på deres bane, og 9 stod som ej startet.
Temperaturen var faldet fra 11-12 grader under prologen til 5-6 grader her i dag.
Og vindertiderne var kortere på langt de fleste baners vedkommende!
I dag stemplede sidste løber i mål kl. 19:28, og postindsamlerne kunne melde, at alle poster var indsamlet og anbragt på deres plads i klubhuset kl. 20:37. Og resultaterne var på nettet før de fleste af løberne var hjemme i varmen – kl 20:26. Det er vist rekord!
I øvrigt er der ikke så meget at berette fra selve løbet, men lad os lige komme tilbage til mine ovennævnte fire betænkeligheder ved at bruge Havreballe Skov:
Tja, banerne var i den lettere ende – men jeg tror, at jeg fik dem drejet sværest muligt i det terræn, der var til rådighed.
Heldigvis var der ingen problemer med forsvundne eller flyttede poster i skoven.
Alle fik passet på ved passage af vejene – jeg har i hvert fald ikke hørt om nogen, der havde trafikale udfordringer.
Og alle mine søvnløse nætter vedr. parkeringen var overflødige. Der var masser af plads, og vi havde parkeringsarealet stort set for os selv.
Rent IT-mæssigt havde jeg i MeOS desværre opgivet en forkert post på en af banerne – men det var der kun to, der nåede at opleve at blive disket på, inden jeg fik det rettet og fik alle løberne på banen godkendt. Endelig gav det lidt udfordringer, at nogle løbere glemte at stemple målposten og derfor stod som “udgået”, da de fik aflæst deres brikker. Da det skete flere gange i rap, besluttede jeg mig for at spørge, om man havde stemplet målposten, inden man aflæste sin brik. Vupti – og problemet var løst.
Tak til mine hjælpere
Sluttelig endnu engang en stor tak til de to postudsættere, Bjarke Refslund og Finn Simensen, der var mine uvurderlige hjælpere i løbet af dagen – i og med at de havde påtaget sig postudsætningen. Flot arbejde! Endvidere tak til min kone, Claudia, og min yngste søn, Silas, samt Silas’ kæreste, Stine, for deres uvurderlige hjælp med afviklingen af starten.
Endelig en stor tak til postindsamlerne, der havde meldt sig til jobbet denne aften.
Dejligt at de kunne komme i gang med at samle posterne allerede før 19:30!
Næste uges afdeling af NightChamp-serien finder sted i Ringelmose Skov nær Kalø Slotsruin med stævneplads og parkering ved Jagtens Hus, der ejes af Danmarks Jægerforbund. Ringelmose Skov, der er noget helt andet end, hvad man oplevede her til aften, og så er der tale om jomfrueligt terræn, idet der dog gennem årene har været afviklet et par interne PAN-træningsløb derude samt nogle Adventure-afdelinger. Omklædning sker – som vanligt – på P-pladsen, og start og mål er i hver sin ende af parkeringsområdet.
Og så er etapen i Ringelmose Skov det 125. NightChamp-løb siden starten i 2005!
Vi ses i skoven – gerne næste torsdag i Ringelmose Skov.